perjantai 20. helmikuuta 2015

Kolmen kalan keitto

Madetta, lohta ja kuhaa sulassa sovussa

Pari vuotta sitten työmatkalla Saksassa sain maistaa Aalsuppea eli ankeriaskeittoa. Keitto ei kai alun perin tarkoittanutkaan ankeriasta (Aal), vaan keittoa, missä oli kaikkea (alles, mikä plattdeutschiksi on all). No siitä viis: keiton liemi oli vahva puljonki, mihin laitettiin kuivattuja omenoita, päärynöitä ja ankeriasta ja maustettiin yrteillä ja juureksilla. Siis kirkas, kevyesti hapan ja makeahko vihanneskeitto kalan kera. 

Nyt parhaaseen madeaikaan voi tehdä Aalsuppen innoittamaa Kolmen kalan keittoa. Keitä nyljetty made kalaliemessä (kuutioista, noin kaksi litraa), ota se liemestä pois ja puhdista ruodoista. Keitä sitten liemessä (jossa on maustepippuria, laakerinlehti ja tilliä) pari kuutioitua porkkanaa, palsternakkaa ja yksi fenkoli sekä yksi purjo renkaiksi leikattuna miltei kypsäksi. Voit lorauttaa joukkoon myös kuivaa vermuttia tai valkoviiniä. 

Sammuta virta levyltä ja lisää joukkoon kolme desiä paloiksi leikattuja sekahedelmäpussin omenoita, päärynöitä ja luumuja. Tarkasta suola ja lisää hieman viinietikkaa tai sitruunaa. Leikkaa pari kuhafilettä ja saman verran lohta suupaloiksi ja laita liemeen kypsymään. Lisää joukkoon myös madepalat.  Nauti karkean ruisleivän ja kuohuviinin kera. 
Tämä on kevyttä, hyvää ja keväistä kalaruokaa.

2 kommenttia:

  1. Minä kokeilin sellaista helppoa versiota tuosta keitosta. Ostin pakasteina keittovihanneksia, siinä oli ainakin perunaa, porkkanaa ja selleriä, sitten ostin lohikuutioita ja katkaravun pyrstöjä niinikään pakasteina. Se mikä keitostani teki sinun valmistamaasi muistuttavan, oli kuutioitu omena ja päärynä. Laitoin turhan nuukasti mausteita eikä puljonki ollut kovin vahva, kun oli vain yksi vihannesliemikuutio ja vettä oli pari litraa. Maustoin merisuolalla ja maustepippureilla. Jotain siitä jäi puuttumaan, mutta vaimo ja poika kehuivat minua piristääkseen, sanoivat että on mukavaa vaihtelua, kun keitossa on makeutta. Keitostani ei tullut niin kaunista kuin sinulla, vaan liemi muuttui sameaksi. Ehkä päärynän kuoresta (kyllä minä sen kuorin) tai jostain mistä lie tuli paikoin hieman metallinen maku. Vaimo kuitenkin sanoi, että keitto paranee uudelleen lämmitettäessä. Nyt se on jäähtymässä kuistilla. Kiitos vinkistä, luultavasti teemme joskus uudelleen paremmin valmisteluin.

    VastaaPoista
  2. Hyvä että sait ideaa keiton rakentamiseen. Näissä kokkauksissahan on kyse teemasta ja muunnelmasta. Tätä keittoa voi muuntaa välimerelliseksi fenkolilla ja sitruunalla ja aasialaiseksi vaikkapa curryllä ja chilillä. Minulla tämän keittely lähti liikkeelle mateesta, jonka ajattelin muistuttuvan ankeriasta. Made oli tosin parempaa kuin ankerias.

    VastaaPoista