sunnuntai 4. elokuuta 2013

Muistan vadelmakesää...
Kosteasta kodostaan nous vattu kuuseen laulamaan...
 
Tämä kesä on ollut vadelmanystävän unelma. Kun löydät hyvän vanhemman hakkuuaukion, on se hehkunut punaisenaan vattuja kuin Semiramiin riippuvat puutarhat. Vattumetsässä saa monenlaista terapiaa. Vattujoogaa saa siitä, kun kurottelee marjoja koleikkoisissa metsissä ylhäältä ja alhaalta. Aromiterapiaa saa vattupensaassa ollessaan tai tuokkosta välillä nuuhkaistessa, sisäistä terapiaa saa maistelemalla mehevimpiä vattuja ja sitten siitä riippuen, oletko metsässä yksin vai seurassa, saat kaikenlaista muuta hoitoa. Lisäksi pakastin täyttyy ja marjaherkut odottavat… Minulle vadelman tuoksusta tulee mieleen mummolan kahvipöytä, joka oli aina katettuna jompaan kumpaan ison tuvanpöydän päähän. Miehet joivat kahvia periaatteella ”myö miehet juuvvaan kahvia, eukot juo tievettä”. Pienenä en kahvista pitänyt, ja siksi join eukkojen kanssa saekkoo eli tievettä. Mummo tarjosi sitä aina vadelmahillon kera à la russe. Vattu ja mummo kulkevat siis tiiviisti käsi kädessä muistojen maailmassa.

Parasta, mitä vadelmasta voi valmistaa, on Brita-kakku tai Herraskartanon kakku. Valitse itse, kuulutko herrasväkeen tai oletko Brita Koivusen ystävä. Kuuntele leipoessasi vaikka Britan Suklaasydän tai Keitän kahvia. Tästä tulee lapsuus mieleen...
 
 

Tämä kakku vaatii vähän paneutumista, mutta säserä se ei ole, kuten raumalainen sanoisi. Kakku on erityisesti juhlaan sopiva ja se häviää varsin nopeasti kakkuvadilta. Sen salaisuus on marengin makeus ja täytteen raikkaus. Brita on yksinkertaisesti TYRMÄÄVÄ!!!!!
 
Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 
Marenki päälle:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g paahdettuja mantelilastuja
 
Täyte:
1 tlk rahkaa
0,5 litraa vadelmia
0,5 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
Tee taikina vaahdottomalla rasva ja sokeri ja lisäämällä siihen muut aineet. Levitä se joko rasvatulle leivinpaperille uunipelille tai jos hifistelet, tee siitä pellille kaksi pyöreää levyä halkaisijaltaan 20 cm (käytä lautasta piirustusapuna!). Tee tanakka marenkivaahto (älä sössi yhtään keltuaista joukkoon!) ja levitä se taikinan päälle ja lopuksi sirottele paahdetut mantelit marengin päälle. Paista uunissa 175 asteessa 15-20 minuuttia ja anna sitten jäähtyä.
Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää siihen rahka ja lämpimässä kermatilkassa sulatetut liotetut liivatteet. Lisää vatut ja anna hyytyä hieman jääkaapissa. Halkaise sitten kakkupohja ja täytä se täytteellä. Vie pöytään ja einfach zugreifen!
 
Tämä tuoksuu skriininkin läpi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti