Nuori, ponteva kehnäsieni |
Sienisesonki on alkanut.
Sienestäjä on tutissut jo juhannuksesta alkaen sieniretkien ja sieniherkkujen
odotuksessa. Metsän aateliset, kehnäsienet alkavat nyt nousta. Kehnäsienen
muodonmuutos on mielenkiintoinen: aluksi maasta nousee pieni viaton nuppu, josta
kuitenkin nopeasti kasvaa tanakkaa jööti ja lopulta se levittää hattunsa ja se
alkaa muistuttaa kiinalaisen pagodin kattoa, jonka räystään alla etanat tykkäävät olla kiepissä. Sienen jalassa on herkkä sukka ja
sienen pinta on helmiäisen peitossa. Sieni viestii kätkettyä erotiikkaa… Kehnäsieni
tuoksuu myös hienostuneesti sekä metsässä että pannulla. Kehnikset kasvavat
ryhmissä, ja samassa sieni-miitissä voi olla eri-ikäisiä sieniä. Kehnäsieniä
voi löytää kangasmetsistä. Hyvänä sienivuonna nämä aarteet saattavat
levittäytyä loputtomina jotoksina metsiin. Kehnäsieni on runo!
Tässä perusohje
sienikastikkeelle, jonka voit tehdä vaikkapa kehnäsienistä.
Metsäsieniä litran verran
Sipuli
Kermaa (ruokakerma käy hyvin)
Voita
Mustaa pippuria
Balsamicoa
Soijakastiketta
Suolaa
Leikkaa sienet pieneksi ja
haihduta niistä vesi paistinpannulla. Laita sivuun ja lisää pannulle pieneksi
hakattu sipuli, nokare voita, hiukan soijakastiketta ja paista sipulit raukeiksi (tämä on Mysi Lahtista). Lisää
sienet ja tanakka pala voita, pippuria ja paista seos kunnolla ruskeaksi. Lisää
hieman balsamicoa (sitruuna ja etikka käyvät myös) ja kaada joukkoon kerma
(vähintään 2 dl) ja lämmitä vielä sen verran, että kastike sakoaa. Jos haluat
ohuempaa, lisää enemmän kermaa tai/ja maitoa. Jos nurkalla kasvaa nokkosta,
riivi joukkoon muutama lehti. Tarkista suola! Tämä kastike käy kalalle ja lihalle ja
erityisesti uusien perunoiden kanssa se on herkkua.
Kehnäsienistä tehty kastike
on mieto ja hieman makeahko, jos lisäät joukkoon tatteja tai ryöpättyjä
rouskuja, saat voimakkaampaa ja sienimäisempää kastiketta. Hyviä herkkuhetkiä!
Metamorphoses
Die Lebensmüden...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti