lauantai 3. elokuuta 2013

Sienijuttuja (I): Kehnäsieni on runo!


Nuori, ponteva kehnäsieni
Sienisesonki on alkanut. Sienestäjä on tutissut jo juhannuksesta alkaen sieniretkien ja sieniherkkujen odotuksessa. Metsän aateliset, kehnäsienet alkavat nyt nousta. Kehnäsienen muodonmuutos on mielenkiintoinen: aluksi maasta nousee pieni viaton nuppu, josta kuitenkin nopeasti kasvaa tanakkaa jööti ja lopulta se levittää hattunsa ja se alkaa muistuttaa kiinalaisen pagodin kattoa, jonka räystään alla etanat tykkäävät olla kiepissä. Sienen jalassa on herkkä sukka ja sienen pinta on helmiäisen peitossa. Sieni viestii kätkettyä erotiikkaa… Kehnäsieni tuoksuu myös hienostuneesti sekä metsässä että pannulla. Kehnikset kasvavat ryhmissä, ja samassa sieni-miitissä voi olla eri-ikäisiä sieniä. Kehnäsieniä voi löytää kangasmetsistä. Hyvänä sienivuonna nämä aarteet saattavat levittäytyä loputtomina jotoksina metsiin. Kehnäsieni on runo!

Tässä perusohje sienikastikkeelle, jonka voit tehdä vaikkapa kehnäsienistä.

Metsäsieniä litran verran

Sipuli

Kermaa (ruokakerma käy hyvin)

Voita

Mustaa pippuria

Balsamicoa

Soijakastiketta

Suolaa

Leikkaa sienet pieneksi ja haihduta niistä vesi paistinpannulla. Laita sivuun ja lisää pannulle pieneksi hakattu sipuli, nokare voita, hiukan soijakastiketta ja paista sipulit raukeiksi (tämä on Mysi Lahtista). Lisää sienet ja tanakka pala voita, pippuria ja paista seos kunnolla ruskeaksi. Lisää hieman balsamicoa (sitruuna ja etikka käyvät myös) ja kaada joukkoon kerma (vähintään 2 dl) ja lämmitä vielä sen verran, että kastike sakoaa. Jos haluat ohuempaa, lisää enemmän kermaa tai/ja maitoa. Jos nurkalla kasvaa nokkosta, riivi joukkoon muutama lehti. Tarkista suola! Tämä kastike käy kalalle ja lihalle ja erityisesti uusien perunoiden kanssa se on herkkua.

Kehnäsienistä tehty kastike on mieto ja hieman makeahko, jos lisäät joukkoon tatteja tai ryöpättyjä rouskuja, saat voimakkaampaa ja sienimäisempää kastiketta. Hyviä herkkuhetkiä!


Metamorphoses

Die Lebensmüden...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti