sunnuntai 4. elokuuta 2013

Sienijuttuja (II): Jumala on olemassa!

Syyskesän puhdasta iloa

Eräänä hyvänä sienisyksynä sattui saalismatka vanhaan kuusikkoon, joka oli joskus muinoin ollut peltona. Siitä kielivät vielä suorana linjana kulkevat vanhat ojanpohjat. Jännityksellä odotettiin, mitä sieniriistaa (tämä on Toivo Rautavaraan käyttämä termi) tällaisesta metsästä löytyisi. Metsä oli siksi sakea, että iltainen auringonvalo siivilöityi vain kapeina juovina maahan. Ei tarvinnut kauan käyskennellä, kun silmien eteen avautui haaparouskumatto. Eikä mitä tahansa haaparouskuja, vaan pieniä ja pinkeitä, mehevän ryhdikkäitä sienosia, jotka napsahtivat, kun niitä taittoi koriin. Sienten lakkien harmaan eri vivahteet olivat liikuttavan kauniita. Rouskuja riitti ja riitti, niitä oli kaikkialla minne katsoi. Oli vähää vailla, ettei itku tullut silmään tästä näystä. Tällaista on sienestäjän taivaassa!
Luoja oli kuitenkin päättänyt antaa vielä enemmän. Tämä oli kuin vertaus Luukkaan evankeliumista: ”Runsas mitta, tiiviiksi paineltu ja kukkurainen, annetaan teidän syliinne.”  Kun korit olivat jo ääriään myöten täynnä, huomasimme kaksi päivänjalkaa, kirkasta valojuovaa suoraan taivaasta metsän pimentoon. Kun menimme lähemmäksi, seisoi kummassakin vihertävässä valokeilassa iso ukonsieni. Tämä oli jo epätodellista: olimme siirtyneet Sieni-Elysionin kentille. Kiitin sydämessäni Taivaan Isää tästä hetkestä metsän sydämessä. Tässä vaiheessa ateisti-sienestäjänkin olisi ollut pakko tunnustaa: Jumala on olemassa!
Ukonsienipihvit
Ukonsienen lakkeja
Munaa
Korppujauhoja
Pippuria ja suolaa
Voita
Tiraus sitruunamehua
Poista ukonsienistä jalka ja käytä se muuhun sieniruokaan. Puhdista lakit ja kierittele ne vatkatussa munassa ja pippuri-suola-korppujauhoseoksessa. Paista lakit kypsiksi runsaassa voissa. Tiristä päälle hieman sitruunamehua. Nauti saksalaisen rieslingin ja hyvän leivän kera. Jos et saa ukonsieniä, tee pihvit lampaankäävistä.
Tämän kokemuksen jälkeen ei voi kuunnella muuta kuin Hallelujan Händelin Messiaasta.
 
 

 

2 kommenttia:

  1. Nyt tuli hymy suuhun tätä lukiessa! :)

    VastaaPoista
  2. Sienistä on paljon iloa ja hymynaihetta, vaikkei niitä edes söisi, koska ne ovat kauniita ja mielenkiintoisia olentoja. Hyviä sieni- ja lukuhetkiä!

    VastaaPoista