torstai 29. elokuuta 2013

Sienijuttuja (III) : Ihmisen ja sienen kohtaaminen

Syyskesän aarteita


Sienet herättävät sienenystävässä syviä tunteita ja värähdyksiä. Sienet ovat paikkaan sidottuja olentoja, joten niiden genius loci on merkittävä, kun ihminen ne kohtaa. Luonnossa liikkuessaan voi sienestäjä jo orientoitua erilaisiin ajatuksiin, kuten ”hieno ojanpieli herkkutateille”, ”tässäpä sekametsässä kantarelli viihtyy” tai "oivallinen sammalikko lampaankääville".
Kohtaamiset ovat tunnetasoltaan erilaisia. Kangasrousku kasvaa nimensä mukaan kankailla. Se on tuttu ja turvallinen, eikä aiheuta suurempia tunnekuohuja. Pienet yksilöt sytyttävät jo pilkkeen silmään: näistä tulee hyviä etikkasieniä! Kangasrouskumetsässä on kuin olisi työpaikalla – tutut kujeet ja puheet. Saksalaisissa sienikirjoissa kangasrousku on merkitty myrkylliseksi. Voi heitä onnettomia, kun eivät pane tätä herkkua suuhunsa! Kangasrousku antaa potkua sieniruokiin ja on kaiken lisäksi satoisa ja madoton. Se edustaa siis kaikkea ylläpitävää keskiluokkaa.
Koivuhaperoita voit odottaa löytäväsi metsäteiden pohjilta. Se on usein matoinen. Haperoruuat ovat kuitenkin hyviä, jos löydät sekaan vielä vaikkapa keltahaperoita. Koivuhaperon lakin vihreä väri on tyylikäs, lehmukseen vivahtava. Väristä tulevat mieleen englantilaiset urheiluautot ja villapaidat. Haperot edustavat jo parempaa maisterisseuraa, jonka kohtaamisesta voi olla aina iloinen.
Kantarellit aiheuttavat hurmioitumista jo pelkän värinsä ja tuoksunsa takia. Sekametsä, aurinkoinen rinne, risujen ja lehtien alukset: siinä on suuntima kohti kantarelleja. Kantarellin kohtaaminen herättää säännöllisesti vain puhdasta iloa ja kiitollisuutta. Nyt liikutaan jo Ritarihuoneen liepeillä.
Syksyinen metsätie, aurinko laskee ja valaa vielä lämmintä punaa ojanpieleen. Siellä seisoo ylhäisenä tanakka herkkutatti. Lakin ruskea tuo mieleen kastanjan, pillistön vihreä on syvää ja mehevää ja jalan kerman ja kevyen ruskean värinen verkkokuvio on lepoa silmälle. Kun leikkaat tatin irti maasta, narskahtaa se kevyesti. Ääni on herkkä ja runollinen. Tässä on ystävä, jonka näet pitkästä aikaa. Tämä kohtaaminen on Die Stunde der wahren Empfindung.
Sitten on vielä kohtaamisia, jotka eivät ehkä toistu koskaan myöhemmin. Silloin tapaat joko harvinaisuuden tai muukalaisen paikassa, missä sen koti ei missään tapauksessa ole. Nämä sienimuistot jättävät pysyvän jäljen sieluun.
Kerran karussa kangasmetsässä häämötti kaukana uljas yksinäinen sieniyksilö. Lähestyin sitä luullen, että siellä olisi vain kookas hapero, mutta puolukanvarpujen keskellä kasvoi männyntuoksuvalmuska eli MATSUTAKE! Sitä ympäröi aura ja se levitti myös makeaa tuoksua pitkin metsää. Tämä oli kohtaaminen Hirohiton kanssa. Tämän tapaamisen kunniaksi voi kuunnella vaikkapa Schumannin Vogel als Prophet.
Sieniä isoäidin tapaan

Sekasieniä
Sipulia
Voita
Etikkaa
Suolaa
Valkopippuria

Leikkaa sipulit isohkoiksi palasiksi ja paista niitä voissa, kunnes ovat pehmenemään päin. Lisää joukkoon isohkot sienipalat ja paista niin kauan, että kaikki on kauniin ruskeaa. Sienien täytyy näyttää rustiikeilta, eli ei liian pientä piperrystä! Lisää suolaa, pippuria ja hivenen etikkaa. Parasta uusien perunoiden kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti