maanantai 13. tammikuuta 2014

Laajenna maailmankuvaasi: lue Tulvaa ja Probodyä!

Tallinnanaukion voimatyty


Onneksi on hyviä työtovereita, ystäviä, lapsia ja vaimo, jotka tuovat uusia näkemyksiä kapeahkoon maailmankuvaani. Joululomilla tutustuin kahteen lehteen, joita en suin surminkaan muuten olisi lukenut: työtoverini toi töihin pinon Tulva-lehtiä ja lapsilta sain lahjaksi Probody-lehden.
Tulvan pääkirjoittajan sukupuolesta ei valokuvan tai nimen perusteella voinut saada selvää, mutta kun hän sitten alkoi valittaa, ettei tyttöskeittareita hyväksytä skeneen, päättelin hänen olevan naisen. Pääkirjoituksen perusteella en lukisi lehteä eteenpäin vaikka olisin nainen.
Kiintoisa oli runoilija Tiina Lehikoisen haastattelu, jossa hän totesi: "Minua kiinnostavat eletyn kehon sekä kulttuurisen ruumiin väliset jännitteet, ja subjektiuden muodostumiseen liittyvä vallankäyttö." Oli tämä vähän abstraktia, mutta katsoin netistä muutaman Lehikoisen runon, ja ne olivat kyllä mielenkiintoisia.
Erityisen mielenkiintoinen oli WTF/EI!-palsta, jossa todettiin, "ettei feminismi synny sukupuolesta vaan halusta murtaa sukupuolijärjestelmien hierarkia". Ongelma on nimittäin siinä, etteivät miehet voi olla Naisasiain Unionin jäseniä. Unionissa on tällä hetkellä kahtalaista tuulta, puolesta ja vastaan. Tiedostavia miehiä ja transsukupuolisia olisi kuitenkin jonossa tulossa liittymään Unioniin. Tässäpä tasa-arvon paikka! Muutama vuosi sitten joku Selma vaati, ettei äijäjooga-nimeä saisi käyttää, koska se syrjii naisia.
Sukupuolisen identiteetin etsiminen tuntui olevan muutenkin keskeinen teema lehdessä. Sarjakuvassa Loimu-nimimen nuorimies toteaa, että hän "aikoo elää täysillä ilman sukupuolta", josta uutisesta hänen tyttöystävänsä on silminnähden pettynyt. Myös transsukupuolinen Taru Luojola toteaa artikkelissaan Hyvää päivää, tarkastetaan kaikkien sukupuolielimet että "Uimahalli on hankala paikka, sillä siellä sukupuolen binäärijako on konkreettisin."  
Trendikäs oli myös Tiina Rosenbergin haastattelu, jossa ansiokkaasti esitellään feminismin historiaa ja naiseuden ja vallankäytön suhteita. Ihmetyttää vain se, että kaunis ja älykäs nainen haluaa näyttää mieheltä. Miksi miehekäs nainen otetaan vakavasti, muttei naismaista miestä? Ovatko queerfeministit tasa-arvoisemman maailman tienraivaajia vai onnettomien kotiolojen uhreja?
Räp-maailmankuvani on myös laajentunut Cheekin ja Elastisen lisäksi. Hyvä työtoverini kehotti salikäyntien jälkeen kuuntelemaan Mustan Barbaarin Salill eka salill vika-kappaleen. Se on oikein hyvää ja viihdyttävää musiikkia ja kannustaa lisäämään puntteihin painoa. Tulva-lehti esitteli sitten Itä-Helsingin räppiäänen Mercedes Bentson. Mercedes kertoo: "Yhtenä aamuna silloinen poikaystäväni oli pahoinpidellyt minut aika pahasti...Makasin bentsoissa lattialla ihan Pami Pamelana kun sain tekstarin Pyhimykseltä." Tämän kaiken ymmärtäminen vaati hieman selvitystyötä, samoin artikkelin maailman sisäistämiseen olisi pitänyt kuroa umpeen neljänkymmen vuoden kuilu. Teksti oli muutenkin kovin biologista. Tässä kuitenkin Linda-Maria Roineen eli Mercedes Bentson Personal Raineri, kuuntelija tehköön itse johtopäätöksensä.

Mercedeksen kaasunaamariystävä

Lehdessä oli vielä Anna-Reetta Korhosen laajempi artikkeli vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä ja lestadiolaisuuden naiskuvasta. Tämä juttu oli yllättävää kyllä kiihkoton ja asiallinen, mitä taas ei voinut sanoa Sari Roman-Lagerspetzin Ideologinen vartti-jutusta, jossa hän vuodattaa, kuinka uskonnonopetuksen välittämä maailmankuva on niin naisvihamielinen. En tiedä mistä uskonnonopetuksesta nämä tiedostajattaret repivät vanhentuneet käsityksensä: ehkä Irlannista, ehkä Irakista...

Tulva avasi maailman tietynalaiseen naiskuvaan, joka asettuu vihervasemmalle ateistiselle linjalle. Naisasianaisena en lukisi tätä lehteä enkä jakaisi useitakaan sen mielipiteistä. Kaikki oli liian provosoivaa ja estrogeenissä pyörivää. Eivätkö naiset olekaan henkisiä olentoja?


Voimapoika Matias

Sitten voimailun maailmaan. Joulupukin kontista löytyi Probody-lehti, josta on irronnut monenlaista hauskuutta vaatimattomaan elämääni. Päätoimittaja, Tomi Takamaa on terveen miehen näköinen supermies-paidassaan, jossa lukee ISI. Tämä oli koskettavaa. Pääkirjoitus käsitteli asiallisesti kuntoilun ja ruokailun suhdetta. "Olkaa itsellenne armollisia, kuunnelkaa kehoanne, niitä on vain yksi". Tämä voisi olla vaikka Helsingin piispan joulusaarnasta.

Mainoksista opin, että superfoodia ovat mm. kylmäpuristettu kookosöljy, kaakaonibsit, maca, Opti-MSM, raakasuklaa ja proteiinivanukas. Myös kreatiini monohydraattia, Citrulline malatia ja Cocovi pikapakuria tulee nauttia kunnon edistämiseksi.

Henkilökuvassa on huippubodari Matias Kari. Erityisesti Matiaksen vatsalihakset ovat hienot: "Etenkin sivuposeerauksissa Matiaksen sivuprofiilista katsottuna huippukapea vyötärö tuo esiin syvääkin syvemmät ja paksut vatsapalikat."Muuten jutussa kuvataan positiivisesti sitä työtä ja itsekuria, millä Matias on saanut itsensä Suomen ja Pohjoismaiden mestariksi.

Mielenkiintoisia juttuja ovat myös "Podkatchka - kiertoharjoittelua kehonpainolla venäläisittäin", "Lisää tuntumaa rutistuksilla" ja "Kadonneiden pohkeiden metsästys". Hauska oli myös kuntoilijaperheen vauvavoimailu: vauvelikyykky, pusupunnerrus, vauvatyöntö ja etuheilautus vauvaa käyttäen. Ilo irti vauvoista! 

Ravitsemukseen liittyvät juttu oli Testovallankumous. Miten boostaat testotasoja luonnollisesti? T-ruokia ovat mm. avokado, kookosöljy, punainen liha, osteri, munat, parsakaali, pähkinät ja sitrukset. Siitäpä pojat boostaamaan!

Probody ei ollut ryppyotsainen testosteronilehti. Jutuissa kannustettiin syömään hyvin ja liikkumaan paljon. Sitten oli hifi-ohjeita niille, jotka kehittävät bodyään enemmän. Lehti oli mitä lupasi: kehoa käsitteleva lehti. Luen tätä mieluummin kuin Tulvaa. Sorry.

Matias voimailee

8 kommenttia:

 1. Hyvä kommentoija, joka revit naurut tästä jutusta: suttasin kommenttisi jonnekin bittimaailmaan, mutta hyvä, jos bloggauksesta oli sinulle iloa.

  VastaaPoista
 2. Rap-musiikki on nykyajan punkia: Jokaisella on oikeus sitä tehdä, mutta oikeasti sen(kin) tekeminen vaatii taitoa, jota harvoilla on. Sukupuoleen katsomatta.

  Mustan Bardaarin ja Mercedes Bentson hengessä suosittelisin blogistille tutustumista Salil eka salil vika -kappaleesta muokattua "Laival eka laival vika" rytmimusiikkiesitystä. Sävel on yhteinen, mutta kerronta eri.

  http://www.youtube.com/watch?v=FM494xYJ104

  VastaaPoista
 3. Tajuntani laajenee rytinällä! Kiitos anonyymi vinkistä! Laivall eka on kyllä parempi Barbaaria. Tuubin kommentit puhkuivat tosin paikoitellen vihapuhetta.

  VastaaPoista
 4. Olipas hauska juttu! Näin se maailmankuva voi laajentua

  VastaaPoista
 5. Hyvä anonyymi! Oli minullakin hauskaa näitä lehtiä lukiessa. Pitäisi useammin tarttua itselleen täysin vieraasen.

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Etsin vaalean leivän juuriohjetta ja yhden löysin tästä blogista. Saa nähdä onnistuuko sekään, monia eri ohjeita on kokeiltu huonolla menestyksellä.Samalla innostuin lukemaan blogia tarkemmin, kun sattui tuo Viipuri tekstin silmiin. Appeni oli kotoisin sieltä ja miehenikin on siellä ollut kirjoilla, vaikka vasta nyt eläkkeellä ollessa ensi kertaa vieraili Viipurissa.
  Tomi Takamaasta ja tyttärestä on tosi suloinen kuva uusimmassa Kodin Kuvalehdessä. En seurannut hänen blogiaan tyttären selviytymisestä keskoskaapista normaaliin elämään, mutta hurmaava on tytöstä tullut.

  VastaaPoista
 7. Jos haluat syventyä tarkemmin vaaleisiin leivänjuuriin, niin Jan Hedhin "Bröd och kaffebröd" on oikea teos siihen.Kirja on käännetty myös suomeksi.

  Blogissani kuvattu juuri ei yksin riitä nostamaan taikinaa, mutta se antaa hienon happaman maun vaaleaan leipään ja hiivaa ei tarvita kuin hiukan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos myös Tomi Takamaa tiedosta, joka auttoi ymmärtämään ISI-paidan merkityksen.

  VastaaPoista