sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Downton Abbey ja kedgeree

Kedgereestä tulee keväinen olo

Minulla on Downton Abbey-riippuvuus. Tuskin olen jaksanut odottaa seuraavaa jaksoa tai seuraavaa tuotantokautta, siksi intensiivinen on jokainen katselukokemus. Miehinen suosikkini on tietenkin  Charles Carson ja naisista ehdoton on Mary Crawley. Sarja liikuttaa varmaan ennen kaikkea siksi, että ihmiset ovat diskreettejä: vaikka maailma kaatuisi, pokka pitää. Hahmoissa on myös jotain miellyttävän vanhanaikaista.

Koska Abbey-tunnelmaa on vaikeampi luoda suomalaisissa kotioloissa, josta puuttuvat laajat salit ja hallit, voi ainakin ruokien kautta olla brittiläisessä hengessä mukana. Sarjassa ruokailulla on keskeinen sija, mutta ruokailukuvauksissa keskitytään enemmänkin sosiaaliseen puoleen kuin kulinaariseen. Joulun jälkeen esitetyssä jaksossa kuitenkin kävi ilmi, mitä Crawleyn perhe sai syödäkseen Lontoon huvikauden iltapalalla kaupunkipalatsissaan: kedgereetä. Perheen pääkokki Beryl Patmore nimittäin totesi, että vieraat olivat erityisesti arvostaneet hänen kedgereetänsä.

Ruuan alkuperästä ollaan kahta mieltä: toiset väittävät sen olevan intialaista perua, joka sitten siirtomaaherrojen kautta olisi kulkeutunut Englantiin, toiset pitävät sitä skottilaisena ruokana, joka olisi kulkeutunut Intiaan ja sieltä takaisin Brittein saarille. Samapa tuo, koska kumpikin tuntuu uskottavalta, mutta ryhdyin tuumasta toimeen ja kaivelin ohjeita, koska ruokalaji oli minulle tuntematon johtuen vajavaisesta brittiläisen kulttuurin tuntemuksestani. Käytin pohjana saksalaisen tv-kokin Sarah Wienerin ohjetta, jota olen kuitenkin muokannut ja keventänyt vihanneksilla. Periaatteessa tämä on jonkinlaista paellaa tai pilahvia.

Ota siis noin 400 g lohta kolmessa muodossa: raakaa, lämmin- ja kylmäsavustettua. Raakaa voi olla yli puolet kalan määrästä. Laita kasariin tai syvään paistinpannuun yksi pilkottu fenkoli, yksi pilkottu iso sipuli, yksi pilkottu punainen paprika, pari sitruunanlohkoa, laakerinlehti, muutama valkopippuri, suolaa, persiljanoksa, 3 dl valkoviiniä ja 3 dl vettä ja päälle raaka kala. Anna liemen kiehahtaa ja kypsennä kala kannen alla juuri ja juuri kypsäksi. Ota kala liemestä ja pane sivuun. Pienennä muut kalat suupalan kokoisiksi.

Siivilöi liemi riisikattilaan ja keitä siinä noin 400 g basmatiriisiä kypsäksi. Lisää vettä ja suolaa tarvittaessa. 

Keitä neljä munaa koviksi.

Laita kalakattilan vihannekset paistinpannulle ja paista ne voissa kauniin kypsiksi. Lisää joukkoon vielä pakastehernepussi tai pakastepapuja. Voit maustaa vihannekset vielä jeeralla, chilillä, sitruunan kuorella ja kardemummalla.

Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää riisin joukkoon tuoreita, hiennonnettuja yrttejä, ruohosipulia ja kevätsipulia. Sitten mukaan vielä voissa kypsennetyt vihannekset ja varovaisesti myös kalat. Koristele ruoka muna- ja sitruunalohkoilla ja yrteillä.

Juomaksi tämän herkun kanssa sopii hyvä muscat-arominen valkoviini, esimerkiksi Brown Brothersien Dry Muscat. Musiikiksi laittaisin 1930-luvun henkeen Eric Coatesin By sleepy lagoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti