maanantai 18. maaliskuuta 2013

Talven riemuja

Citrus sinensis eli Kiinanäpylä hohtaa kevään valoa

Laita lylyt teloilleen hiihtolenkin jälkeen ja keskity olennaiseen: talvipäivän herkkuihin. Metsän puna poskilla ryhdy valmistamaan ensiksi cock-a-leekietä. Toimi näin: ota kana.Laita se kattilaan, jossa on kaksi litraa vettä ja heitä perään pieni kourallinen suolaa. Anna kiehahtaa ja kuori pois vaahto. Lisää kattilaan halkaistu sipuli kuorineen, pala porkkanaa, persiljaa, timjamia, muskotinkukkaa, maustepippuria, valkopippuria ja pari laakerinlehteä. Keitä kana kypsäksi, ota pois liemestä, siivilöi liemi ja vie se ulos jäähtymään ja sillä aikaa perkaa kanan lihat ja leikkaa ne suupaloiksi. Hae kattila kylmästä ja kuori pois rasva. Ota kaksi tanakkaa purjoa (noin 700 g) halkaise, huuhdo ja leikkaa sivistyneiksi palasiksi. Laita purjot hissukseen kiehumaan kanaliemeen ja kun purjo on kypsää, lisää joukkoon kananpalat ja 12 kuivattua luumua, jotka on halkaistu. Älä keitä enää, vaan anna luumujen pullistua. Tarkista maku. Kuiva vermutti jalostaa yleensä ruokaa kuin ruokaa. Tämän kanssa sopii tarjota ravintola-akatemian leipää, ohje on Ruotsin leipägurun Jan Hedhin.
Laita monitoimikoneeseen (mielellään leipäkoukulla varustettu, mutta terällinenkin käy, mutta terän kanssa ole varoivainen, ettei taikinan lämpötila nouse liian ylös, jolloin hiiva kuolla kupsahtaa) puoli litraa kädenlämpöistä vettä ja viidesosa hiivapalasta (noin 12 g), laita vielä joukkoon vajaa ruokalusikallinen suolaa ja 550 g vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa koneella täysillä kierroksilla 15-20 minuuttia (konettasi säästäksesi voit vaivata välillä taukoja pitäen!), kunnes se irtoaa reunoilta. Ota taikina (joka tuntuu sulaneelta muovilta) öljyttyyn kannelliseen kulhoon ja anna sen olla siellä tunti. Kumoa sen jälkeen taikina jauhotetulle pöydälle (taikina on ihan lötköä) ja muotoile siitä varovasti kaksi leipää ja laita ne pellille nousemaan tunniksi. Laita uuni 250 asteeseen.Tunnin nostatuksen jälkeen pistä leivät uuniin, minne ruiskutat vielä vettä ja annat leipien paistua aluksi 10 minuuttia, laske uunin lämpö sitten 200 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia.
Tätä odotellessa sopii tehdä coctail: jos on sofistikoitunut olo, on Dry martini aina paikallaan (3/4 lasia giniä, ja sitten vilautetaan hieman Noilly prat-pulloa - vitsi, vitsi. Eli coctailsekoittimeen gini, kuiva vermutti, jäitä ja pala sitruunan kuorta ja sitten sheikkaamaan). Jos on daamiseuraa, tee Paradise: puolet giniä, sitten neljännekset Apricot brandyä ja appelsiinimehua, dash siruunamehua ja kuivaa vermuttia, jäitä sekaan ja ranne tutisemaan. Miellyttävä raukeus on jo laskeutunut tämän touhun jälkeen, joten tuoreelle leivälle tanakasti suolaista voita ja keittoa nauttimaan. Sulje silmät ja ajattele keväistä havuntuoksuista metsää ja suksen suhinaa ladulla...Sitten vielä Yrjö Kilpisen tunturihenkinen "Laululle" soimaan.



 
 
 

3 kommenttia:

  1. Ihastuttava drinkkiohje "Paradise"!

    VastaaPoista
  2. Taivas sentään, miten herkullisen kuuloista! Ei näitä pitäisi tulla nälkäisenä lainkaan lukemaan. Drinkkiohje meni sekin korvan taakse. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Hyvä anonyymi!

    Drinkki (siis vain yksi) parhaimillaan siirtää ihmisen pykälää autereisempaan maailmaan. Halpaa kemiaa, jolla on vain myönteinen vaikutus elämään.

    VastaaPoista