Tilkan parvekkeen ja pilvien dialogia |
Mannerheimintien Naisten Huoltosäätiön yhteistalosta alkaa 12 apostolin, 12 aravatalon uljas rivi. Tämä on tulevaisuuden matkailunähtävyys Helsingissä. Talojen dialogi on voimakasta: Yhteistalo, joka oli Lotta Svärdin rahoilla rakennettu sosiaalinen kompleksi sotaleskeksi jääneille naisille, katsoo kohti Tilkkaa, jossa hoidettiin kansakunnan puolustajia. Koko katuosuus Töölön tulliin saakka on kuin kiveen muotoiltua optimismia. Jokaisessa talossa on jokin huomionarvoinen yksityiskohta, parveke, ikkunanpielet, pihasuunnittelu tai sisäänkäynti, jotka miellyttävät ohikulkijaa. Huomionarvoista on, että kaikki tämä rakennettiin köyhässä, sodasta toipuvassa Suomessa.

Jatkan eteenpäin kohti Aarne Ervin piirtämää Töölön kirjastoa. Rakennus on yksi suosikkejani Helsingissä. Yksi syy on herkän travertiinin käyttö rakennuksessa. Tätä jaloa marmoria soisi käytettävän enemmän rakentamisessa: sen pinta on elävän rosoinen ja auringonvalossa se hehkuu aivan omaa lämpöään. Ervi oli Aallon apulaisena Viipurin kirjastoa rakennettaessa, ja Ekelundin Ylösnousemuskappeli on ollut myös hänelle tuttu. Töölön kirjaston sisäänkäynnissä on nimittäin sama elementti: ulkoseinä jatkuu sisäseinänä - ulkotila liukuu sisätilaan kauniisti. Kirjaston julkisivu on tehty lämpimästä travertiinista, sisähalliin saavuttaessa kannattaa nostaa katse ylös porraskuiluun, joka on silmän muotoinen: olet sisällä lukukoneessa -nerokas arkkitehdin idea. Kirjaston väreissä toistuvat kermanvalkoinen, kulta, puunväri ja vihreä - tämä luo levollisen ja valoisan ilmapiirin kaikkiin tiloihin. Sääli vain, että kaikki repsottaa vähän à la russe.
Ehkä Helsingin arvokkain asuinkatu avautuu Töölön kirkon takaa: Välskärinkatu. Talot huokuvat porvarillisuutta, niiden ovet, ikkunat, julkisivut ja kattolistat ovat kaikki huoliteltua työtä. Erityisesti silmää ilahduttavat julkisivun rikkaat reliefit. Miksi ei enää rakenneta näin? Miksi rappukäytävät uusissa taloissa ovat ankeita? Tämän kaiken kauniin, mitä tämän flaneerauksen aikana on nähty, on rakentanut köyhä Suomi.
Laskeudun alas rinnettä Hesperian kentälle: tässä on kirjallinen topos, joka löytyy Helvi Hämäläiseltä, Mika Waltarilta ja Olavi Paavolaiselta. Hesperiankatu ansaitsisi oman flaneerauksensa.Vielä Runebergin katu ylös ja harras pysähdys Hugo Harmian suunnitteleman kauppakorkeakoulun edessä. Katsokaa vaikkapa kuinka talon Lutherinkadun ja Runeberginkadun kulma on tehty, kuinka rikas tiilen käsittely, kuinka elävä tiilipinta voi olla. Kaikki yksityiskohdta ovat harkittuja ja kaiken kruununan on Schilkinin reliefi.
Tämä flaneeraus kesti noin 20 minuuttia. Ajan lyhyydestä huolimatta ehti nähdä ja kokea paljon. Helsinki on kaunis. Helsinki on kätkettyjen nyanssien kaupunki. Hyvä lukijani: missä sinä flaneeraat?
Tätä kaupunkikävelyjuttua jo taannoin kommentoin, mutta sössin jotakin ja kommenttini katosi. Lyhyestä virsi kaunis: Inspiroiva kirjoitus ja aion suorittaa sen innoittaman reitin. Muutenkin blogisi on mainio ja virkistävän erilainen. Jotenkin sitä itsekin innostuu.
VastaaPoistaUusia kirjoituksiasi odotellen!
Kiitos palautteesta! Tarkoituksena on vielä flaneerata monta kertaa, seuraavaa kävelyä varten ovat kuvat jo valmiina.Avoimin mielin katselemaan kaunista Helsinkiä.
VastaaPoistaIlona 3. syyskuuta 2013 23:47
VastaaPoistaMeilahden kujilla kasvaneena yhdyn rakkaudentunnustuksiisi, 40- ja 50-luku mielessä.
Lapsena Sininen Kuu oli kotileffateatteri, Pöyryn piirtämän Tullinpuomin alakerrassa. Hissi vie ravintolaan, hissin ovissa ihanat lasimaalaukset. Ravintolan sisustuksen suunnitteli Runar Engblom; hänen työtään olivat myös nuo lasimaalaukset. Myös Vaakunan sisustus oli Engblomin.
Jos vielä keksit Meilahdesta ja Taka-Töölöstä jotain ennen sanomatonta, luen mielelläni!
Olipa ilo lukea kommenttisi ja päästä menneisiin, aitoihin tunnelmiin! Töölöön ja Meilahteen aion tehdä vielä flaneerauksen,erityisesti kiinnostaisi Hesperiankatu kirjallisena topoksena, mutta nyt on työn alla Ruskeasuo.
VastaaPoistaViime syksynä näin Viipurissa Pöyryn piirtämän Karjalan vakuutusyhtiön talon ja itkui meinasi tulla silmään, kun näki, missä kunnossa tuo kaunis, aikanaan huippumoderni talo oli. Tosin se on Eremitaasin sivuilla merkitty "rakennushistoriallisesti merkittäväksi" kohteeksi.
Me elämme kauniissa kaupungissa, jossa joka kulmassa on jotain mielenkiintoista ja assosiaatioita herättävää.
Iloista flaneerausta sinulle!
Kiva ja kiinnostava kirjoitus! -m-
VastaaPoistaTerve! Mukavaa, että kaupunkikulttuuri liikuttaa. Hyviä flaneerauksia pitkin Helsinkiä!
VastaaPoistaHei.
VastaaPoistaTarvitsisin yhden kuvan Naistenklinikan sisääntulosta muistoihini. Mun eka työpaikka oli N-klinikalla. Sun kuvista löysin. Saako sen kopsata?
Liisa K.
Terve Liisa!
VastaaPoistaOle hyvä ja käytä kuvaa: kiitos, että kysyit!