sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Hortaten, teet sä sen...

Hortaamisen hedelmiä: nokkosta, horsmanversoja ja peltokortetta

En tänä aamuna metsään mennessäni tiennyt, että hortaan. Onneksi asioista paremmin perillä oleva vaimoni kertoi minulle, että villivihannesten kerääminen eli hortaaminen on huipputrendikästä. Olemme tosin tätä trendiä harjoittaneet jo vuosikymmeniä. Nokkoset kutsuvat toukokuussa kerääjäänsä viljeltyjen paikkojen pientareilla: kori ja käsineet mukaan ja toimeen! Kevätpäivää ei voi paremmin käyttää.

Nokkoskeitto ja -kastike ovat hienoja kevätherkkuja. Nokkonen on myös helppo kuivata ja se säilyy siten pitkät ajat. Kuivattua nokkosta voi rivauttaa miltei mihin tahansa ruokaan. Jos et ole kovin vaativainen teen aromin suhteen, voit hauduttaa nokkosista myös teetä. Lue tähän pari vuotta sitten tehty postaus nokkosen ihanuudesta. 
Kortetee luo japanilaisen tunnelman...
Keväisen metsäpolun ilonaihe on peltokorte. Siitä tulee mieleen Devonikauden metsä, jolloin kortteet ja saniaiset olivat jättimäisiä puita. Peltokortteessa on jotain muinaisen juhlallista. Kiinalaiset ovat käyttäneet peltokorteteetä peräpukamiin ja punatautiin, mutta nykyään sitä suositellaan mm. eturauhasvaivoihin ja liikalihavuuteen. Ihoakin se heleyttää ja kasvattaa ihmisen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuutta - siis kaikin puolin mainio kasvi. Heitä siis kortteet kannuun ja kuumaa vettä päälle sekä odottele muutama tunti: saat eheyttävää vihreää juomaa... Hautumista odotellessasi voit kuunnella Richard Straussin Metamorphosen ja teetä nauttiessasi voit lukea vaikkapa Hölderlinin Hyperionia. Etteikö elämä ole ihanaa?


Unkarilaista parsaa ja horsmanversoja Bodominjärven rannalta
Horsmanversot muistuttavat rakenteensa puolesta parsaa, ja niitä sopii hyvin laittaa parsan joukkoon kypsymään. Jos tarjoat niitä yksinään, tee vaikkapa vinegrette niiden kanssa. Ovat aikuiseen makuun, koska niissä on pieni kitkerä hint. Parsan kanssa sopii mainiosti nokkoskastike ja kermassa haudutetut metsäsienet. Jos haluat tehdä pyhäruokaa, niin paista mukaan kalaa tai pekoniin käärittyjä porsaan noisetteja. Tässä pieni runonäyte hortauskulttuurin piiristä (tekijä Makuasiamies) :

Rentun parsa
Saat maistaa horsmaa, se rentun parsa on
sen poimin tuolta maantieojasta
Saat maistaa horsmaa, se rentun parsa on
herkkusuu kun tuli pojasta
Olen viikon ollut tiettömällä tiellä
rapakosta nälissäni heräsin
Eivät ruusut kuki, eikä tuoksu siellä
kaikki horsmat mukaan keräsin
Sitten kattilassa niitä höyrytin
ja arominsa vahvistuivat vedessä
oliiviöljyn, suolan valkosipulin
lisäsin ja annos hienoin oli edessä
(kerto)


2 kommenttia:

  1. Keräsin kopallisen voikukkia. Loppuivat kesken keväällä. Olen ihastunut litulaukan makuun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos litulaukkavinkistä: tuntuu olevan suosittu hortaajien keskuudessa.

    VastaaPoista