torstai 21. toukokuuta 2015

Nokkostaja iskee jälleen!

Nokkoset kylpevät kevätauringossa
Taas on nokkosten aika. Missäpä ihmisen silmä ei lepäisi niin kuin keväisiä, terhaikoita nokkosia katsellessa! On käsittämätöntä, ettei tätä luonnonvaraa hyödynnetä meillä enempää mikro- kuin makrotaloudessakaan. Puhdas suomalainen nokkonen on ehdoton herkku ja superfuudi. Ravintolat voisivat pitää Nokkonen on saapunut -viikkoja, kodeissa voitaisiin nostaa ruokakulttuuria tekemällä hienoja nokkosruokia. Näin ei kuitenkaan tapahdu vaikka itkisi.

Nokkosta on helppo säilöä: laita lehdet kuivumaan kuivuriin, leivinpaperin päälle tai ryöppää ja pakasta ne. Yhdellä sienikorillisella tuoretta nokkosta pärjää jo pitkälle. Nokkosretki pitää yllä sekä fyysistä että henkistä kuntoa.

Oma nokkosruokasuosikkini on keitetty lohi ja nokkoskastike. Aloitetaan lohesta. Laita tarvittava määrä lohta suolalla, etikalla (sitruunalla, valkoviinillä) ja hivenellä sokeria maustettuun veteen ja anna kalan hiljakseen kypsyä pienellä lämmöllä. Kastike syntyy seuraavasti: laita kolme ruokalusikallista voita ja hiukan ruokaöljyä kasariin, sulata rasva ja lisää kolme, neljä ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kypsennä jauhot, mutta älä ruskista. Lisää sopiva määrä maitoa, kermaa ja kalan keitinlientä sekä kuivatut tai ryöpätyt nokkoset joukkoon, sekoita ja kypsennä. Lisää valkopippuria ja suolaa makusi mukaan. Itse lorautan vielä mielelläni kastikkeeseen ja suuhuni kuivaa valkoista vermuttia tai valkoviiniä. Nosta kala keitinliemestään vadille. Keitä tähän vielä uusia perunoita ja juo Moselin viiniä. Was willst du mehr?

2 kommenttia:

  1. Olet kyllä lehtoreiden aatelia, kun ehdit opettajien työn kiireisimpään aikaan vielä kerätä ja käsitellä hyötykasveja. Respect!

    VastaaPoista
  2. Noblesse oblige...Suomen luonto on niin rikas ja hieno, että sieltä saa yli puoli vuotta herkkuja ja sitten myös pinnan pidennystä. Yhden metsäpolun varrelta voi kerätä toukokuusta marraskuuhun asti kasveja, marjoja ja sieniä. "Runsas mitta, tiiviiksi paineltu, ravisteltu ja kukkurainen" - tätähän tämä on, kiitos Taivaan Isälle siitä.

    VastaaPoista