Arancinejä ja caprese-salaattia |
Tee tanakka risotto, johon laitat vielä ricottaa ja munan. Anna jäähtyä. Tee jauhelihasta, sipuleista, paseeratusta tomaatista, yrteistä ja mausteista paksuhko kastike ja muovaile risotosta puolen nyrkin kokoisia palleroita, jotka täytät kastikkeella. Pyöritä pallerot vielä vatkatussa munassa ja sitten korppujauhoissa. Uppopaista ne öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa caprese-salaatin ja sisilialaisen valkoviinin kanssa ja kuuntele siihen Roberto Murolea: Marechiaro.
Kiinnostava ruokavinkki!
VastaaPoistaTuotahan voi tietysti arancinoida mielensä mukaiseksi. Itse asiassa ainesosista tulevat mieleen Kuopion torin perinteiset lounasherkut: lihapiirakat. Niissähän on täytteenä riisipuuroa, jossa on jonkin verran jauhelihaa ja ehkä vähän sipulia ja kananmunaa. Kuoren taikina muistuttaa paljon munkkitaikinaa, ehkä vähän ruokaisampi ja suolaisempi. Joka tapauksessa rasvaisuus ainakin tuo mieleen upporasvapaistoksen. Kuopion torilla nämä salaatin ja valkoviinin tapaiset kotkotukset on tietysti jätetty pois, eikä pulujakaan saa enää lihapiirakan muruilla ruokkia.
Mare chiaron sijasta Kuopion torilla on saanut kesäisin kuunnella venäläisten konserttimuusikoitten esittämiä suomalaisia ja venäläisiä iskelmiä, mutta taisivat nekin musisoijat häätää, ettei torimyyjien tarvitse joka päivä kuunnella hanurinsoittoa. Luulisi juuri hanurin sopivan Kuopioon ja koko Savoon. Tai ehkä jopa toisinpäin?
Arancini, mikä mainio ruokavinkki vaikkapa viikonlopuksi!
Osuit kyllä naulan kantaan tuossa lihapiirakkavertauksessa: tällaista vaeltavaa kansanperinnettähän nämä ruuat ovat, hyvä esimerkki lienee kalakukko, joka vastaa erinomaisesti ranskalaista pateeta, Muutenkin savolaiset ovat Suomen ranskalaisia. Tuohon hanurivertaukseen tosin kätkeytyi kaikenlaista kätkettyä, mutta siitä huolimatta Kuopion tori on hieno paikka.
VastaaPoistaMyöpä muuten tehtiin viime viikonloppuna niitä arancineja! Tosin paistettiin vain ihan paistinpannulla, niin että ne aluksi näyttivät ihan pesäpalloilta, mutta vähän kerrassaan ruskistuivat tasaisemmin. Joo, ja muutenkin niistä tuli semmoisia savolaisarancineja eikä ollut viinejä enää jäljellä, otin kotikaljaa kyytipojaksi. Saatiin yhdeksän aranciinia aikaiseksi. Niitä jaksoi syödä kaksi kappaletta syöntikerralla, mikrossa pystyi ihan hyvin lämmittämään, kun halkaisi. Yhdeksännen söin kevyenä lounaana. Ensi kerralla maustetaan risotto tujakammin.
PoistaEhkä se upporasvapaistaminen kypsyttäisi ne tasaisemmin, mutta on minusta jotenkin aika puljaamista. Ja mitä sille rasvallekin sitten tekee? Mozzarellajuustoa kyllä hankittiin pieni sadan gramman pussillinen ja syötiin se salaatin seassa.
Tuumasta toimeen! Nämä ruuathan muuntuvat tekijänsä mukaan. Uppopaistamisessa käy sääliksi rasvaa, joka menee hukkaan muutaman paiston jälkeen.
VastaaPoistaNämä kirjalllis-elokuvalliset ruuat voivat olla yllätyksellisiä: yritin tehdä joskus kastanjajäätelöä à la Proust, mutta tuloksena oli oikeaa temmijäätelöä, jossa meinasi katkoa hampaansa.