tiistai 5. elokuuta 2014

Savolaesta rilluuta

Otetaan roteva ahven...

Grillaaminen on yksi parhaita kesän iloja. Grillattu ruoka on kevyttä ja hyvää, jos valitset sopivat aineet etkä polta ruokia karrelle. Grillaaminen on yleensä myös seurallista puuhaa. Naisetkin osannevat grillata, vaikka tämä savuinen maailma onkin miesten ikiaikainen domääni.

Jos saat ahvenia (muukin isompi kala kyllä käy), valmista ne grillissä seuraavasti: Täytä avattu, suolistettu, huuhdottu ja kevyesti suolattu kala yrteillä ja voilla. Oma suosikkini on rosmariini. Laita kalat grilliin ja paista ne kypsiksi. Nämä herkut voi syödä sellaisenaan ja nauttia ne trentinolaisen Gewürztraminerin kanssa.

Sitten pääruuan kimppuun: ota kaikenvärisiä paprikoita, mielellään paljon valkoista paprikaa ja sipulia (savoksi lyökki). Keitä vähässä suolatussa vedessä (kuivaa vermuttia voi heitää myös joukkoon ja huuleen) miltei kypsäksi, laita kulhoon, johon lisäät öljyä ja valkoista balsamikoa tai sitruunamehua, pippuria, yrttiä (vaikkapa timjamia) ja suolaa maun mukaan. Sekoita ja anna seistä. 


Grillissä uinailevia herkkuja
Ota sitten kananrintoja, joihin hierot raastettua sitruunankuorta, pippuria ja suolaa. Laita rinnoille salvianlehtiä, kiedo ne pekonisiivuihin ja grillaa. Grillaa myös kaveriksi hallumia. Tarjoile paprikasalaatin kanssa. Hiilareita ei tässä tarvita. Nero Riserva on tähän ruokaan sopiva juoma. Savuisia hetkiä voi vielä jatkaa muurinpohjaletuilla ja mansikkahillolla. Oi kesä...Minun on ikävä kesää...

2 kommenttia:

  1. Komea on ahven! Ja varmaan on maistuneet rilluujoukoille muutkin antimet. Grillaaminen tosiaan on seurallista puuhaa. Minä en meinaa milloinkaan saada itse edes makkaroita grillattua, pitää vaimon tulla hätiin. Meillä on vain pallogrilli, josta meinaa happi loppua kesken kaiken.

    Varmaan on eri tunnelma grillailla pääkaupunkiseudun asunnossa kuin Savon suvessa. Mutta kesää tuntuu kyllä vielä riittävän, saa grillailla vaikka nahkaansa auringossa.

    VastaaPoista
  2. Pallogrilli on nuotion ohella paras peli kalan grillaamiseen, koska siitä tulee savun makua mukaan. Kesää on ollut nyt ylenpalttisesti ja sitä kannattaa muistella syksyn synkän hetkenä.

    VastaaPoista