Flammkuchenia ja Kugelhupfia
Sulje
sielun silmä ja lähde matkalle Elsassin lempeisiin maisemiin. Chalet odottaa
sinua viinirinteellä, avaat vanhan oven, jonka aurinko on paahtanut tummanruskeaksi
ja joka tuoksuu tervalle. Avaat pullon Gewürztramineria ja katsot, että kaikki
tykötarpeet ovat paikallaan. Laitat soimaan Faurén Nocturnin ja voit aloittaa.
330
g vehnäjauhoja
3
rkl öljyä
½
tl suolaa
2
dl creme fraichea
½
dl kermaa
2
sipulia
100
g palvia
100
g pekonia
100
g emmentalia
(pinaattia
ja kuivattuja suppilovahveroita)
Tee
jauhoista, öljystä ja suolasta taikina ja anna sen levätä kylmässä, kun teet
muun valmistelun. Voit rivauttaa joukkoon vähän leivinjauhetta. Sulata pekoni
ja paista siinä hienoksi hakattu sipuli. Tässä vaiheessa nälkäistä alkaa jo
heikottaa, ja täytyy ottaa pala emmentalia ja nuuhkaista viinilasia. Kauli taikina ohueksi ja laita se
voidellulle pellille. Sekoita creme fraiche ja kerma, mausta suolalla ja
pippurilla ja levitä seos tasaisesti pohjalle. Sirottele päälle sipuli-pekoniseos
ja hienoksi hakattu palvi. Voit vielä lisätä tähän pakastepinaattiköjöjä tai
tuoretta pinaattia makusi mukaan. Jos sinulla on kuivattuja suppiksia, niin
niitä murennettu kourallinen vielä päälle. Lopuksi raastettua emmentalia maun
mukaan ja uuniin 200 asteeseen. Paista kauniin ruskeaksi, valmista tulee noin
20-30 minuutissa. Tätä sopii varioida
mielensä mukaan, mutta kuivatut sienet ja pinaatti jalostavat tämän
maalaisruuan ihan uusiin ulottuvuuksiin. Ruoka on hienosti hapan, runsas mutta kevyt.
Tee
vielä raikas salaatti, ja viiniksi sopii sekä kevyt saksalainen punaviini tai
sitten Elsassin omat rieslingit. Jälkiruuaksi kugelhupfia. Tässä ohje:
2
½ dl maitoa
25
g tuorehiivaa
9
dl vehnäjauhoja
200
g voita
2
munaa
1-2
tl suolaa
50
g rusinoita
vuokaan:
50 g mantelilastuja
Kugelhupf
on jälkiruoka aikuiseen makuun, koska se ei ole kovin raskas eikä makea ja se
sopii erinomaisesti esimerkiksi puolikuivan gewürztraminerin tai rieslingin
kanssa. Oikeastaan kakun kanssa on pakko
juoda viiniä. Se säilyy myös mukavasti.
Laita
rusinat likoon pieneen tilkkaan rommia tai kirschiä. Sekoita kädenlämpöiseen
maitoon hiiva ja sokeri. Sekoita joukkoon 1 dl jauhoja, sekoita ja anna seistä
noin vartti. Vatkaa munat kevyesti ja lisää taikinaan, samoin sulatettu voi,
suola ja vähitellen loput vehnäjauhot. Sekoita taikinaa niin, että siihen tulee
paljon ilmaa ja anna sen nousta peitettynä tunnin verran. Lisää rusinat ja
voitele reikävuoka ja sirottele vuokaan mantelilastut. Kaada taikina vuokaan ja
anna nousta vielä liinan alla. Kypsennä uunissa 180–200 asteessa, mutta alenna
lämpö paistoajan puolivälissä 175 asteeseen. Valmista tulee 45–60 minuutissa.
Kumoa ja sirottele jäähtyneen kakun päälle pölysokeria. Nauti!
Kakun
salaisuus on hiivataikinan monikertainen nostattaminen, joka muuten on myös
leivän leivonnassa ehdoton edellytys hyvän leivän aikaansaamiseksi. Hiiva ja aika mylläävät kaikki aineiden maut esille.
Kaikki
on nyt valmista – ehkä oven takana on juuri hän, jota odotat…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti