sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Avantgardea Bukarestissa


 
Bukarest - modernismin aarreaitta
Rakennustaiteen ystävälle itäinen Eurooppa tarjoaa hienoja kokemuksia. Sotien välisen modernismin helmiä ovat Brno ja Bukarest, kummatkin kaupungit kulttuurimatkailun valtateistä kaukana. Romanialainen arkkitehtuuri 1920–1940 luvuilla tuotti merkittäviä rakennustaiteellisia kokonaisuuksia ja se oli tuolloin funktionalismin kärkikaartissa. Erinomaisen läpileikkauksen tähän aikaan tarjoaa Luminiţa Machedonin ja Ernie Schoffhamin teos Romanian Modrenism. The Architecture of Bucharest, 1920-1940 (The MIT Press, Cambridge 1999). Teoksessa on myös runsaasti asuntojen ja talojen pohjapiirroksia, joista avautuu monelaisia näkemyksiä siihen, miten arkielämästä voi tehdä miellyttävää.
Itselleni Bukarest oli suuri yllätys monessa suhteessa. Kaupunki on suurisuuntaisesti suunniteltu - pientä ja pittoreskia ei enää löytynyt juuri mistään, siitä oli Ceausescun megalomania pitänyt huolen. Toisaalta Bukarestissa on korttelikaupalla hienoja funktionalistisia rakennuksia, sekä asuintaloja että pienempiä residenssejä. Aika ja sosialismi ovat valitettavasti tehneet tehtävänsä rakennussubstanssiin, koska rakennusten kunnon ylläpitoa ei ole ollut vuosikymmeniin. Kaikesta huokui kuitenkin vanha varallisuus ja hyvä maku. Kolmekymmenluvun romanialaisella ylemmällä keskiluokalla meni hyvin. Vaikuttaa siltä, että funktionalismi on Romaniassa samanlainen kansallinen projekti kuin meillä: modernismi oli merkki siitä, ettemme kuulu provinssiin. Liikuttavaa on myös funktionalismiin kätkeytyvä tulevaisuudenusko ja viehtymys utopiaan. 


 
Bukarestissa tulee vähän samanlainen olo, kuin Viipurissa käydessä: menneisyys on hieno, mutta nykyisillä vallanpitäjillä ei ole kiinnostusta eikä voimavaroja hoitaa historiallista rakennuskantaa, joka hyvinkin voisi kuulua Unescon maailamperintölistalle.

Jos tämä huippumielenkiintoinen tematiikka kiinnostaa enemmän, kannattaa etsiä esim. hakusanoilla "Horea Greangă" tai "Villa Cantacuzino". Bukarestin rakennushistoria on muutenkin dramaattinen: vanhaa kaupunkia revittiin Ceausescun aikana surutta korttelikaupalla ja tilalle saatiin huonoa arkkitehtuuria, jonka tuotokset yhä edelleenkin ovat joko keskeneräisiä tai siten jo hajoamassa käsiin. Suosittelen Bukarestia matkailukohteeksi reippaille ja ennakkoluulottomille matkailijoille, jotka haluavat syventyä tämän kauniin maan ristiriitaiseen historiaan ja hienoon rakennusperintöön. Paikka sopii myös hipstereille. Ruuan ja viinin ystävän ei myöskään tarvitse tässä maassa pettyä. Olisi mielenkiintoista kuulla myös lukijoiden Romania-kokemuksista. Trăiască!


  
 

Palatul Bukarestissa: arkkitehtuurissa on menty parisataa vuotta taaksepäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti