”På drivans snö där glimmar
en diamant så klar.
Ej fanns en tår, en pärla,
som högre skimrat har.”
Hiihtoloman riemut ovat talvisia. Sukset on
voideltu, narskuva latu odottaa hiihtäjää. Aurinko kisailee puitten latvoissa. Ehkä
kuitenkin ennen laturetkeä täytyy poiketa keittiössä laittamassa valmiiksi
talvipäivän herkut. Toissa syksynä Hampurissa söin sikäläistä perinneruokaa ”Aalsuppea”
eli ankeriaskeittoa. Kyseessä on kirkas kalakeitto, jossa on hieman makeutta.
Koska madeaika on parhaimmillaan, ja made lyö ankeriaan tullen mennen, on tässä
oman pään ohje nimeltään ”Quappensuppe”.
Tätä tarvitaan: yksi sipuli, yksi purjo, kolme
porkkanaa, lanttua tai selleriä muutama siivu, muutama kuivattu sieni, made,
kalaliemikuutio (voit tehdä keiton myös lihaliemeen), sitruunan puolikas, laakerinlehti,
pari mausteneilikkaa ja pippureita, noin 200 g kuivattuja hedelmiä, desi kuivaa
vermuttia. Persiljaa tai tilliä maun mukaan.
Laita pieniksi kuutioiksi leikatut sekahedelmät
paisumaan desiin vermuttia ja desiin kiehuvaa vettä. Halkaise sipuli ja pistele
puolikkaisiin neilikat. Kaada kattilaan noin 1,5 litraa vettä, lisää hieman pippureita
ja laakerinlehti ja anna hetken kiehua. Laske lämpö ja laita pikkusormen
levyisiksi palasiksi leikattu made tähän liemeen vetäytymään. Kun liha on
kypsää, nosta palat pois, siivoa kala ruodoista ja laita sivuun. Siivilöi liemi
toiseen kattilaan, ota sipulit talteen ja pilko ne. Keitä liemessä ensin
sopiviksi paloiksi leikattu porkkana ja muut juurekset sekä sipuli. Lisää
sitten renkaiksi leikattu purjo ja keitä kypsäksi, lopuksi sekahedelmät
liemineen kuumaan keittoon vetäytymään ja ihan viimeksi mateen palat. Tarkasta
suola, happamuus (sitruunan mehu), sakeus ja muu makumaailma orientaatiosi mukaan.
Jos pidät chilistä, sekin sopii kohtuudella antaman potkua – mateen makua ei
kuitenkaan saa peittää. Makumaailman tulisi olla hapanimelä. Jos mukana on
maksa, pippuroi, jauhota ja suolaa se ja paista voissa ja tarjoile paahtoleivän
päällä.
Sitten vielä ennen kuin survaiset sukset jalkaasi
voitele uunivuoka, laita siihen litra vettä, kaksi desiä rikottuja
ohrasuurimoita ja teelusikallinen suolaa. Laita uuniin 150 asteeseen ja lähde
ladulle tunniksi. Tämä on jälkiruokaa, jos syöt sitä vaikkapa
ruusunmarjakiisselin kanssa (heja Sverige!) ja eturuokaa, jos toppaat siihen
tanakan voisilmän. Sitten ladulle heleästi laulamaan (ja huomaa maanpuolustuksellinen vire!):
Ylös, Suomen pojat nuoret,
Ulos sukset survaiskaa!
Lumi peittää laaksot, vuoret,
Hyv’ on meidän luisuttaa.
Jalka potkee,
Suksi notkee
Sujuilevi sukkelaan.
Heräs tuuli tuntureilla,
Lehahtihe lentämään, –
Sukkelat on sukset meillä,
Lähtään, veikot, kiistämään!
Saishan koittaa,
Kumpi voittaa,
Eikö tuulta saavuttais?
Koti kontion on tuossa,
Siihen sukset kääntäkää!
Havuin alla korpisuossa
Vanhus nukkuu röhöttää.
Kuules ukko,
Oves lukko
Miehissä jo murretaan!
Kohoaapi kämmenille
Metsän kuulu kuningas. –
Lähtään, otso, painisille,
Tässä löydät vertojas!
Hammasluske,
Keihäsruske
Kaikuttavi korpea.
Jo on karhu kaatununna,
Keihäs sattui rintahan;
Ukko nukkuu uupununna
Sike’intä untahan.
Riemuellen,
Soitatellen,
Viekää saalis kotihin! –
Vaan kun verivainolainen
Suomehemme rynnättää,
Silloin saalis toisellainen,
Veikot, meitä hiihdättää.
Käsi sauvan,
Toinen raudan
Teräväisen tempoaa,
Verihinsä kohta nääntyy
Kuka meitä vastustaa,
Kenpä pakosalle kääntyy,
Senkin suksi saavuttaa.
Pelastettu
Rakastettu
Kohta onpi kotimaa!
(Kustavi Grotenfelt: Suksimiehen laulu)
Vaikuttava hiihtolaulu! Taidan löytää sille käyttöä tiedostavassa opetustyössä. :) t. MM
VastaaPoistaHyvä tiedostava kollega! Tätä laulettiin vielä 60-luvulla koulussa, tosin vain kahta ensimmäsitä säettä.
VastaaPoistaJorma hyvä!
VastaaPoistaSuksilaulua minäkin lapsena lauloin.
Luistavia latuja!
Liisa