sunnuntai 2. elokuuta 2015

Sateenkaarimaassa

Tämä ruotsalaistyttö on saanut vapaasti valita maailmankuvansa

Tämä nigerilaistyttö on mullahien aivopesemä lapsimarttyyri

Kohtaat sateenkaaren kaikkialla Ruotsissa

Örebron kirkossa mennään ehtoolliselle ja vihille sateenkaarimattoa pitkin 
Marianne Alopaeus kirjoitti mainion esseekokoelmansa Ruotsin pauloissa vuonna 1983. Joka haluaa sukeltaa sosialidemokratian, Ruotsin, kätketyn totalitarismin ja yhtenäiskulttuurin maailmaan, lukekoon tämän teoksen. 

Viikko sateisessa Ruotsissa sai minutkin pauloihinsa, tällä kertaa sateenkaarenvärisiin... Aamukahvilla Dagens Nyheteriä selatessa osui silmään kaksi juttua pienistä tytöistä, ruotsalaisesta Irmasta ja nigerialaisesta Zahra´usta. Irma esittäytyy koko sivulla heilutellen onnellisena sateenkaarilippua Tukholman Pride-tapahtuman yhteydessä, mutta Zahra´usta piti tulla elävä pommi. Onneksi hänet saatiin kiinni ennen kuin mitään kamalampaa ehti tapahtua. Seuraava ajatus aamukahvin äärellä oli, ketä on aivopesty ja millä tavalla? Voiko pikku-Irma tietää seksuaalisen suuntautumisensa jo pikkulapsena? Onko Irman indoktrinaatio parempaa kuin Zahra´un? Jos ruotsalaisiin on uskomista, on sateenkaarimaailma ehdoton positiivinen issue: kaikkialla oli tämä symboli nähtävillä kirkosta hampurilaispaikkaan. Tukholman hotellien katoilla liehui sunnuntaina sateenkaariliput. 

Varmasti rakkaus sateenkariperheessä on parempi arvo kuin lapsen uhraaminen uskonnollis-poliittisten tarkoitusperien vuoksi. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Kysymys on lasten maailmankatsomuksellisesta valinnanvapaudesta.  


2 kommenttia:

  1. Peukutan kirjoitustasi!

    Sateenkaari on toisille iloisen kirjava ja toisille se sisältää monia värisävyjä, joitten suhteen on vaikea tehdä eroa ja valita omaa linjaansa. Varmaan sitten olen tyhmä, kun en osaa vain heittäytyä mukaan iloisuuteen ja kirjavuuteen vaan alan arvuutella, että mitenkähän tuossa kaikessa oikein käy.

    Tarttee kyllä laittaa nyt ylös tuo Alopaeus. "Kätketyn totalitaristinen yhtenäiskulttuuri" tuntuu jotenkin kiteyttävän paljon. Kuulostaa ihan pakkomyönteisyydeltä. Näkyy löytyvän Kuopion kirjastosta tuo Ruotsin pauloissa!

    VastaaPoista
  2. Tuo sateenkaaren teema tuntui Ruotsissa olevan kovasti pinnalla. Ruotsi on vähän kuin Suomikin yhden aatteen maa: yksi henkinen valtalinja mahtuu kerrallaan maahan ja muita ajatuksia ei suvaita. Tämä näkyy meillä esim. nyt maahanmuuttokeskustelussa. Meillä on lisäksi surullista, että valtamedialla ei ole kunnon kilpailijaa. Kaikkea ei voi saada tässäkään paratiisissa.

    VastaaPoista