maanantai 2. syyskuuta 2013

Sienijuttuja (IV): Muinaissienestystä

Tähän satoon muinaissienestäjä ei koskenut

Lapsuuden syksyjen perusjuttuihin kuului sienestys mummolassa. Kyseessä ei ollut mikään hipsteröinti mustien torvisienten tai valmuskojen kanssa, vaan todellinen saalistuspäivä syksyisen metsän uumenissa. Kerättäviä sieniä oli vain kahta lajia: haaparouskut ja karvalaukut. Kaikki muu jäi metsään, koska ne olivat huonoja sieniä. Metsässä oltiin koko päivä, koska silloin kerättiin koko talven sienivaranto. Suuret pärekorit olivat tien vieressä, minne pienemmät korit tyhjennettiin. Välillä syötiin ylileivän ruisleipäsiivuja, joiden välissä oli tanakasti voita ja juustoa. Päälle juotiin kahvia ja mehua.

Kun päästiin kotiin, niin alkoi sienten perkaus: karvalaukuista otettiin karvat pois ja kaikista sienistä myös heltat. Sienestä jäi siis jalka ja riisuttu lakki. Näin halkaistut rouskut pantiin korvoihin likoamaan yön yli. Seuraavana päivänä alkoi rouskujen ryöppääminen ja suolaus. Ilves-purkki toisensa jälkeen täyttyi sienistä ja ne kannettiin kellarin viileään. Talvella niistä tehtiin paistettuja sieniä ja sienisalaattia.

Muihin sieniin ei koskettu, ja kauhutarinaa kerrottiin Anni-tädistä, joka söi kantarelleja ja oli jopa kuivannut niitä rihmoissa. Anni olikin opettaja…

Tässä hyvä sienisalaatin ohje:

Liota pari kourallista suolasieniä hyvin ja aja ne atomeiksi monitoimikoneella. Vatkaa pari desiä kermaa vaahdoksi, lisää siihen hieman hienoksi rouhittua maustepippuria, suolaa, hivenen etikkaa ja yksi hienoksi hakattu (veitsellä, ei koneella, koska kone tekee sipulista väkevän) sipuli. Sekoita kaikki kulhossa ja anna seistä jääkaapissa muutama hetki. Nauti ruisleivän kanssa.
Sienileipää nauttien voi kuunnella Teijo Joutselaa ja Humppa-Veikkoja. Oi onnea!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti