Englantia parhaimmillaan: five o´clock tea |
Pyhiinvaelluksella Englannin kirkkoisien haudoille piti myös välillä syödä. Jos vastaavan retken olisi tehnyt Saksaan tai Ranskaan, kulinaria olisi saattanut voittaa teologian - Englannissa ei tätä vaaraa ollut. Englantilainen ruokakulttuuri siis edistää henkisiä ja hengellisiä arvoja, koska ruuan tehtävänä tuossa maassa on pelkästään ihmisen ravitseminen, eikä aikaa tuhlata ruuasta keskustelemiseen, ruuan suunnitteluun tai muuhun kehälliseen toimintaan, mihin mm. Keski-Euroopan kansat käyttävät huomattavan paljon aikaa ja energiaa.
Yorkshire, missä kunnioitetut kirkkoisät Beda ja Cuthbert elivät, on Englannin vilja-aitta. Kaikkea hyvää mitä maa
ja meri antavat, on runsaasti saatavilla, ja alue tuottaa suurimman osan
brittien ruuasta. Ravintoaineiden jalostus elintarvikkeiksi muuntaa kuitenkin
nämä hienot raaka-aineet toinen toistaan kummallisimmiksi teollisiksi
ruoka-aineiksi. Miltei kaikkea syötävää
leimaa mauttomuus ja runsas prosessointi. Suolaa ja mausteita vältetään myös
viimeiseen saakka, ruokaan lurautetaan korkeintaan ketsuppia,
worcesterkastiketta tai HP:tä.
Aloitetaan vaikkapa leivästä. Kaupasta voit ostaa
pääasiassa kahta sorttia leipää: valkoista ja grahampaahtoleipää. Englantilainen
paahtoleipä on sinänsä jo nähtävyys jättiläismäisen kokonsa, elastisuutensa ja
valkoisuutensa vuoksi. Tämä leipä on brittien ravitsemuksen perusta (ja
tietenkin sipsit) ja se tuodaan pöytään pienessä telineessä paahdettuna ja kolmioiksi leikattuna. Ravintolasta voit myös
tilata annoksen ”Toast with butter”
hintaan 1,40 £. Paahtoleipää sopii nauttia aamiaisella papujen tai marmeladin
kanssa. Leipomoissa leipäsortimentti oli
suurempi, mutta sellaista leipätiskin rikkautta kuin vaikkapa meillä saati
Saksassa on turha etsiä. Tummaa leipää et löydä vaikka itkisit, ja vaalea leipä
on pikakohotettua höttiä. Vaaleasta hapanjuureen tehdystä leivästä voit nähdä
vain unta. Kuinka
suuri maailmanvalloittajakansa voi elää ilman hyvää leipää? Olen
aivan varma, että joskus tässä kauniissa maassa on osattu leipoa, mutta jotain
traagista on tapahtunut, perinne on katkennut ja polku sammaloitunut. Tämä
kehitys uhkasi myös meitä 1970–1980-luvuilla, mutta onneksi ymmärsimme oman
leipäkulttuurin ainutlaatuisuuden.
Koko brittiläistä keittiötä leimaa talonpoikaisuus:
suosituimmat eväät ovat kuin suoraan maanviljelijöiden ja kalastajien
ruokataloudesta: Shepard´s pie, ploughman´s lunch, kidney pie, fish and chips… Ongelmana on vain se, että nämä hienot
ruuat tehdään mauttomasti keskinkertaisista aineksista. Söin viikon aikana
kolme kertaa fish and chips-annoksen.
Kala oli kaikissa moitteetonta, mutta ylen paksu leivitys ja sormenpaksuiset
puoliraa’at ranskalaiset veivät ruokahalun varsin pian. Ruuan mukana tarjottiin
vielä jonkinlaista hernetuuvinkia (mushy peas).
Kaiken huippu oli Whitbyn kaunis merenrantakaupunki (Whitbyn synodi ja
pääsiäiskiista!), jonka rantakadut olivat täynnä kalaravintoloita. Tunnelma oli
kuin 80-luvun Murmanskissa: ravintoloiden listoilla oli vain pari ruoka-ainetta
ja nekin puolivillaisesti valmistettuja. Siitä huolimatta tuhannet englantilaiset
lappoivat hartaudella fish and chipsejään sekä kadulla että ravintoloissa. Itkussa oli pitelemistä, kun
katseli paikallisen kalakaupan ikkunaa: missä tarjoillaan näitä kylmäaltaissa
lellovia taskurapuja, hummereita ja lohia? Ei ainakaan kaupungin ravintoloissa. Jaksan
uskoa, että Englannissa on vielä koteja, missä ruokakulttuuria vielä
ylläpidetään. Onneksi kaupungin kirkolliset nähtävyydet olivat sen verran
merkittäviä, ettei ruoka tullut ensimmäisenä mieleen. Kaupunki on myös goottien
suosikkikohde, koska Dracula tuli maihin juuri Whitbyssä. Olisivatpa tarjonneet
edes verimakkaraa…
Jorkista voimaa... |
Söin myös viikon verran english
breakfastia. Tämä aamiainen on periaatteessa hyvää, tosin meille hieman
raskas, koska siinä on makkaroita, munia, papuja, aivon- tai keuhkonkappaleita,
sieniä, munia, tomaattia ja sikaa. Ruoka on siis aitoa äijämättöä, aamiaiselta puuttui vain tanakka stout-pintti. Mitään
vihreää ei tarjottu, enkä sitä tosin odottanutkaan. Ainoa viherrys oli
kupillinen grapefruit segmentsejä.
Unohda siis finessit kun olet Englannissa, heittäydy rasvan, sokerin ja jauhon
hurmioon! Syö jälkiruuaksi Yorkie-patukka!
Hörpi purkkitolkulla outoa Dandelion & Burdockia (voikukka-ohdake-limua). Koe kolesterolirausch!
Kahtena viimeisenä iltana yritin vielä epätoivon vimmalla saada
kunnollista ruokaa. ”Etniseen keittiöön!” välähti mielessäni. Etninen keittiö
pelastaa usein vaatimattoman gastronomian maissa, kuten esim. Ruotsissa. Ruoka
italialaisessa ravintolassa oli kuitenkin pettymys: pieni annos, mauton ja
kallis ruoka. Mikä kokkikoulu täytyy käydä, että hyvistä aineksista saa niin
mautonta ja olematonta ruokaa? Viimeisenä iltana olin jo vaipua epätoivoon:
mistä näitä ihmisiä rangaistaan? Jamie´s
restaurant oli kirjoitettu keltaisin kirjaimin tiiliseinään. Ruokalista
lupasi myös monenlaista hyvää. Ravintola oli yksi kuuluisan TV-kokin
ravintolaketjussa. Tilasin 30 päivää riippunutta t-luupihviä. Eteeni tuotiin vaatimaton
grillipihvi isolla lankulla ja läjä rukolaa sen vieressä. Karppaaja voisi tästä
ilahtua, mutta kunnon ruokaa se ei ollut. Hohhoijaa… Mistä minua rangaistaan?
Poikkesin paikalliseen Tescoon ja ostin hedelmiä ja hyvää englantilaista vuohenjuustoa
välttyäkseni ennenaikaiselta riutumiselta.
Näin lohduton Englannin gastronominen kuva ei kuitenkaan
ole. Oluen ja viskin ystäville maa on oikea pyhiinvaelluskohde. Yorkin Golden fleecessä nauttimani Old Peculier. The Legend-olut oli erinomaista, tuskin sitä olueksi tunnisti.
Hyvän viskin ilo piilee taas siinä, että sitä tarvitsee tuskin juoda, kun jo
pääsee tunnelmiin: turpeen, meren, levän ja alkoholin sinfonia aukeaa nenässäsi
jo lasia nuuhkaistessa. Sitten pieni siivu viskiä hiotun lasin pohjalle ja siinä se
sitten oli. Sama pätee oikeastaan myös olueen: ensimmäisen kulauksen jälkeen
olut ei enää parane ja juomisen voisi jättää siihen. Viiniä tämä ei koske.
Puhtain ruokakokemus Englannissa on five o´clock tea tai high
tea. Nautitpa sen sitten ylellisesti Lontoon Fortnum &Masonilla harppumusiikin säestämänä tai Thirskin torin
laidalla olevassa Upstairs, Downstairsissa, on
kokemus aina miellyttävä ja ylentävä. Eteesi kannetaan kerrostarjottimella
lohi-, kurkku- ja kinkkuvoileipiä, petit fourseja ja sconeseja clotted creamin
ja mansikkahillon kera. Lisäksi kannullinen toivomaasi teetä. Mistä tämä
aarre on eksynyt tähän kulinarian autiomaahan? Heaven knows...
Tea for two
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti