tiistai 19. maaliskuuta 2013

Paavin palli - ajatuksia vuoden 1701 virsikirjasta


Vaikka erkkolaiset kulttuurisatraapit olisivatkin lopettamassa uskonnonopetuksen kouluista ja kaiken muunkin julkiseen spiritualiteettiin liittyvän toiminnan (paitsi tietenkin Valamon), ei uskonnon voimaa pidättele mikään. Henkeä haukkoen seurasimme paavin valintaa, Intiassa alkutalvesta kumbh mela-juhlassa kylpi miljoonia ihmisiä pyhässä virrassa ja ensi kesänä kymmenettuhannet suomalaiset vaeltavat omille hengellisille kesäjuhlilleen, kukin korvasyyhynsä mukaan. Tämäkö on kuolevaa kansanperinnettä kuten virvelöt ja rupalötöt?
Virkistävän hengellisen tuulahduksen, sanoisinko peräti luterilaisen miehekkään hönkäyksen, tuo Vanhan virsikirjan osio "Antikristuksesta". Kaikkihan me tiedämme, että antikristuksia on kaksi: yksi maan päällä ja toinen muualla (tosin aktiivinen maan päällä). Virsi 240 kertoo tuosta ensimmäisestä: "Ruomi röykkiä, kuink´ kätes käy nyt? Kun olet elän´ tuiki tuiman´/Kaikkein ylits´korkiast´korottanut/ Sen pahan paavin, julki julman".
Rooman herran spesialiteetteihin kuuluu mm. "Sull´pahall´Babelin huorall´/ Kunniat´, palvelust´paljo tehtiin, / Kuin väärän opin nuorall´ / Ympärs´ kiedoit, kaikki kiinni sidoit/...Et lohduttaa ketään tiennyt." Vielä lisää löylyä: "Hinnall´ synnin anei antelit, /Oman väärän valtas perään, /Ketkä kultaa, rahaa sull´kantelit´/Ei ne synnis´ surneet enää." Lisäksi paavin apulaiset hämmentävät mukana tässä jumalattomassa menossa: "Munkkein menoill´, nunnain eloill´/Jesuitain jumalattomain juonill´".
Ennen oli ennen, nyt on nyt. Toivottavasti Franciscus johtaa Rooman kirkon pois harhojen poluilta. Neuvoa voisi kysyä vaikkapa Wittenbergin suunnalta. Tässä loppuun rukous ekumeeniseen henkeen...
Me rukoilemm´sua, Jesu Christ´/Pääst´meitä pahan paavin orjuust´/ Kuin on se antichristus vissist´ /Meit kerit´ sen kovast´koiruust´/ O Herra Christ!”
Tähän on nyt tullut enemmän provokaatiota, kuin Peegeehydatoonissa on tapana.  Paavin ystävät: ilmoittautukaa ja puolustakaa herraanne! Sitä ennen voitte kuunnella ihanan "Mä elän laupeudesta ja armon antimista":

2 kommenttia:

  1. Onpa hienoa, että tuollainen kirja on prändätty nykylukijoille. Toivottavasti siitä löytyy jonkinlaiset selitysosiot myös. Minulla meni hetken aikaa, ennen kuin käsitin että "Ruomi" tarkoittaa Roomaa.

    VastaaPoista
  2. 1701 virsikirja on sekä hauskaa että syvällistä luettavaa. Tuon ajan hengellisyys oli varsin suoraa, viholliskuvakin selvä: paavi, viina, huoruus. Nykyään veisataan leperrellen "Hämmennys valtaa usein tajuntamme..."

    VastaaPoista