keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Nyt reksaamaan!

Reksattuja rouskuja
Koska olen fungofiili eli sienihullu, täytyy jatkuvasti keksiä uusia menetelmiä sienten säilömiseksi ja käyttämiseksi. Tämän syksyn villitys on reksaaminen. Lapsuudessa reksattiin eli umpioitiin kaikenlaista marjoista vihanneksiin: raa´at tai kypsät ainekset pantiin kannellisiin lasitölkkeihin, joita sitten keitettiin useita tunteja, ja näin umpioitiin suojaan pahalta bakteeri- ja mikrobimaailmalta.  

Sienten kanssa menettele näin: puhdista sienet ja ryöppää rouskut tai kuumenna muut sienet omassa liemessään. Valuta ja lado puhtaisiin purkkeihin. Täytä purkit kylmällä vedellä, laita mukaan hiukan suolaa, jos siltä tuntuu, ja väännä purkki kiinni. (Tätä ennen olet liottanut purkkeja ja kansia kuumassa vedessä!) Keitä purkkeja vedessä noin kolme tuntia. Tämän jälkeen kansien pitäisi imeytyä kiinni. Jäähdytä ja pane kylmään. Keitä purkkeja vielä kahden päivän päästä yksi tunti. Kun sitten avaat umpion käyttöä varten, katso, että kansi on sisäänpäin lommollaan. Haista myös, ettei ole käynyt hygieniakämmiä. Näin tehdyt sienet ovat kuin suoraan metsästä poimittuja.

Kuten huomaat, on reksaamisessa 1940-luvun kiireetön flair. Saksalainen bloggaaja totesi reksaamisen olevan sota-ajan ja nykyisen Itä-Euroopan säilömistapa. Tämä on slow-kitcheniä puhtaimmillaan!

Hyvän sienisalaatin saat suolasienistä seuraavasti. Hienonna liotetut suolasienet yleiskoneella atomeiksi. Vatkaa tanakahko kermavaahto, johon lisäät hieman suolaa, hienoa maustepippuria ja vähän etikkaa. Silppua veitsellä sipuli mahdollismman hienoksi ja sekoita sitten kaikki ainekset keskenään. Tätä herkkua voit nauttia mustan leivän, perunoiden, avokadon...kanssa. 


Sieni-tursas on herkkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti