Nokkoset kylpevät kevätauringossa |
Nokkosta on helppo säilöä: laita lehdet kuivumaan kuivuriin, leivinpaperin päälle tai ryöppää ja pakasta ne. Yhdellä sienikorillisella tuoretta nokkosta pärjää jo pitkälle. Nokkosretki pitää yllä sekä fyysistä että henkistä kuntoa.
Oma nokkosruokasuosikkini on keitetty lohi ja nokkoskastike. Aloitetaan lohesta. Laita tarvittava määrä lohta suolalla, etikalla (sitruunalla, valkoviinillä) ja hivenellä sokeria maustettuun veteen ja anna kalan hiljakseen kypsyä pienellä lämmöllä. Kastike syntyy seuraavasti: laita kolme ruokalusikallista voita ja hiukan ruokaöljyä kasariin, sulata rasva ja lisää kolme, neljä ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kypsennä jauhot, mutta älä ruskista. Lisää sopiva määrä maitoa, kermaa ja kalan keitinlientä sekä kuivatut tai ryöpätyt nokkoset joukkoon, sekoita ja kypsennä. Lisää valkopippuria ja suolaa makusi mukaan. Itse lorautan vielä mielelläni kastikkeeseen ja suuhuni kuivaa valkoista vermuttia tai valkoviiniä. Nosta kala keitinliemestään vadille. Keitä tähän vielä uusia perunoita ja juo Moselin viiniä. Was willst du mehr?
Olet kyllä lehtoreiden aatelia, kun ehdit opettajien työn kiireisimpään aikaan vielä kerätä ja käsitellä hyötykasveja. Respect!
VastaaPoistaNoblesse oblige...Suomen luonto on niin rikas ja hieno, että sieltä saa yli puoli vuotta herkkuja ja sitten myös pinnan pidennystä. Yhden metsäpolun varrelta voi kerätä toukokuusta marraskuuhun asti kasveja, marjoja ja sieniä. "Runsas mitta, tiiviiksi paineltu, ravisteltu ja kukkurainen" - tätähän tämä on, kiitos Taivaan Isälle siitä.
VastaaPoista