maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulutorttu - rauhantorttu




Torttu tai rautaristi?


Nyt vihapuheiden ja vihatekojen aikana on syytä miettiä joululeivonnaisten sanomaa. Torttuja leipoessa ei voi välttyä heraldiselta problematiikalta. Kun alkaa stanssata taikinasta tähtitorttuja, syntyy auttamatta rautaristi. Tällä saksalaisella kunniamerkillä on 200-vuotinen perinne. Se luovutettiin ainoastaan sotilaallisen urheudun, ei säädyn perusteella. Yllättävää on, että myös kolmelle Suomen juutalaiselle on myönnetty rautaristi, mutta he eivät tosin ottaneet sitä vastaan. 

Pari vuotta sitten ruotsalaisia järkytti  Svenska Dagbladetin ruokasivuilla ollut suomalaisen joulutorttureseptin vieressä ollut tortun kuva, jonka monet lukijat tulkitsivat hakaristiksi. Lehden ruokatoimituksen esimies Stina Cederholm vastasi visionäärisesti SVT:n verkkosivuilla, että tortuissa voi nähdä hakaristin, jos ei ole koskaan ennen nähnyt joulutähteä

Tästä voimme lukea jo sen, mikä meitäkin odottaa, kun kaikki uskontoa koskeva ajetaan yhteiskunnassamme tarpeettomana ja vanhentuneena marginaaliin. Tulevassa Suomessa Jordan ja Golgata assosioituvat hammasharjaan ja -tahnaan, siitä puna-vihreä lobby tulee pitämään huolen, apunaan erkkolainen päämedia, joka mm. eilen väitti, että Suomessa on valtionkirkko. 

Mitä tämä muotokieli meille kertoo?

Palatkaamme lohdullisempaan aiheeseen - torttuun.  Paras torttutaikina syntyy rahkasta, voista ja jauhoista. Hieno happamuus yhtyy rapeuteen ja makeuteen. Happamuudessa heijastuu meidän keittiömme itäiset vaikutteet. 

Suomalaisen neron suuria saavutuksia on myös torttumuotti. Se tuottaa kauniita tähtiä, joiden sakarat eivät pala, koska uloimmaiset on tehty tylpiksi. Lapsuudessani tortut olivat puolikuita, tämäkin uskonnollinen viesti, ei tosin harkittu. 

Suomalaisen neron saavutuksia: torttumuotti

Lautanen täynnä historiaa ja symboliikkaa


Joulun jälkiruokalautaselle voi kattaa tähtitorttuja, Hildegard Bingeniläisen hermopipareita  ja Christstollenia, jolla kuvataan Jeesus-lasta kapaloissaan. Kristus syödään, Kristus juodaan sanotaan jo virressäkin. Onneksi meillä on joulu. 


4 kommenttia:

  1. Enpä olisi enää muistanut tuota hakaristitorttua. Hakaristi sattuu olemaan käyttökelpoinen geometrinen kuvio ja tavallaan aika mystinenkin. Olihan se kieltämättä pahassa käytössä aikoinansa. Joulutortun muodosta minulle kyllä tulee markkinahyrrä mieleen. Mutta virren sanoin:

    "...Sä, Herra, kaikki ravitset,
    siis siunaa pöydän antimet."

    VastaaPoista
  2. Olin Intiassa kymmenisen vuotta sitten. Siellä tuli svastika kaikkialla vastaan: ovien yläpuolella, mopoissa, autoissa, rakennuksissa. Ensijärkytyksen jälkeen silmä tottui niihin ilman mitään konnotaatioita.

    VastaaPoista
  3. Markkinahyrrä minullekin tulee tuosta ensimmäisenä mieleen...

    Enkä ollutkaan nähnyt aikaisemmin torttumuottia, veitsellä olen noita leikannut (mutta se on kyllä myös opetettu että ei pidä leikata kulmasta vaan vähän kulman vierestä niin paistuu tasaisemmin)

    VastaaPoista
  4. Nämä joulujutut saa minut aina tunnelmiin. Ruokatalous muuttuu muutamaksi viikoksi aivan toisenlaiseksi, ja kaikessa tavallisessakin tuntuu leijuvan enemmän merkitystä kuin luulisi. Maallinen saattelee taivaallista.

    VastaaPoista