maanantai 16. kesäkuuta 2014

Haaga - luontoretkeilijän aarreaitta


Olenko tullut Japaniin?

Tässä voit kokea mono no awaren
Haagan Alppiruusupuisto on ainutlaatuinen nähtävyys Helsingissä. Parhaimmillaan lähes yhdeksän hehtaarin kokoinen alppiruusu- ja atsaleametsä on kesäkuun ensimmäisinä viikkoina. Jos haluat tehdä lyhyen ulkomaanmatkan, niin suunnista silloin Laajasuontien päähän, mistä alppiruusumetsikkö löytyy. Vie metsään myös vieraasi: tämä on ainutlaatuinen paikka myös maailman mittakaavassa! Metsään astuessasi olet jo satumaassa, Japanissa tai jossain muussa kaukaisessa paikassa. Metsikköön on rakennettu pitkospuut, joita pitkin voit vaellella kukkaismeressä ja pieni näköalatasanne, mistä voi ihailla koko kauneutta. 
Puisto on alun perin Helsingin Yliopiston kasvinjalostusta vasten suunniteltu alue, jossa pyrittiin jalostamaan Suomen oloihin soveltuvia rhododendroneita. Puisto on perustettu vuonna 1975.

Pohjoissavolainen tropiikki

Tänä kesänä puhkesi mökillä, joka sijaitsee nelosvyöhykkeellä, toissa kesänä istutettu Helsinki university violettiin kukkaansa: se oli suuri ilonaihe. Retki Alppiruusupuistoon rohkaisee laajentamaan myös omaa rhodomaata. Alppiruusu tarvitsee happaman maan, vähän lannoitusta ja vaatimattomat olot muutenkin - siis oiva kasvi meidän oloihimme. Se viettää yhteiseloa mäntyjen kanssa. Sitäkin ihmeellisempää on nähdä rhodojen loisto karussa ympäristössä. Oma kotoperäinen alppiruusumme on suopursu. Kokeile vaikkapa suopursuvastaa saunassa: saat näin sekä aromiterapiaa että muutakin hyvää samalla kertaa. Seuraavassa linkissä on tarkempaa rhodotietotutta:http://www.vihreatsylit.fi/?p=930. Voit myös liittyä Rhododendron-kerhoon: 
http://www.dendrologianseura.fi/rhodokerho/toiminta.html

Uinailevaa Mätäpuron laaksoa

Toinen haagalainen luontokeidas avautuu Mannerheimintien päässä, Hakamäentien risteyksen takana, Kauppalanpuistossa. Puisto on hiljan kunnostettu, ja siinä on sekä puistomaisuutta että villiä luontoa. Puiston halki virtaa Mätäpuro, nykynimeltään Haaganpuro, joka on 11,6 kilometriä pitkä. Puro saa alkunsa Maununnevalta, se virtaa Pirkkolan läpi ja laskee Pikku Huopalahteen. Puroon on istutettu taimenia, ja nykyisin purossa on luontaisesti lisääntyviä emokaloja. Suomen urbaaneimman maiseman keskellä on siis laajoja kukkaisniittyjä ja kutevia lohikaloja. Ei ihme, että Helsinki on rankattu maailman viiden parhaimman kaupungin joukkoon: luonto ja urbaani kulttuuri ovat lomittain. 
Suomen urbaanein maisema: Hakamaentien ja Mannerheimintien risteys

Kukkaniitty Mannerheimintien päässä

2 kommenttia:

  1. Anoppini kasvatti myös alppiruusuja, kun vielä asusti omakotitalossa. Hänen hyvinmenestyneet rhododendron-pehkonsa oli sijoitettu pienen betonirenkaista valmistetun kasteluvesialtaan viereen ja niitä varjosti muhkea syreenipensas.

    VastaaPoista
  2. Hyvä anoppi: kunnon hernetuuvinki ja rehottavat rhodot!

    VastaaPoista