sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Peruna-artisokka pitsa



Viime keväänä Roomassa ostimme joskus kadulta peruna-artisokkapitsaa, joka oli halpaa ja hyvää. Tässä hieman parannettu ohje kotikäyttöön (yksi pellillinen):

- Noin kymmen keitettyä ja viipaloitua (2 mm) perunaa.
- Tee hyvä pohja makusi mukaan. Itse suosin seuraavaa: 2,5 vettä tai maitoa, neljännes hiivaa, kaksi tasapäistä teelusikkaa suolaa, hieman ruis- tai vehnälesettä ja vehnäjauhoja. Tee aluksi osasta jauhoja ja hiivasta vellimäinen taikina, jonka annat olla niin kauan, että se alkaa kevyesti kuplia (puoli tuntia). Lisää sitten loput jauhot, suola ja leseet siten, että alustettaessa taikinasta ei tule liian timakkaa, vaan ennemminkin pehmeää. Laita nousemaan parvekkeelle tai jääkaappiin vähintäin tunniksi.
- Paista pari hienonnettua sipulia öljyssä ja lisää joukkoon hieman joko kuivattua nokkosta, tuoretta persiljaa tai pinaattia. Lisää vielä rosmariinia, jos sitä kaapista löytyy. Anna sipuleille paistettaessa valko- tai kuohuviinihömpsy. Ota itsekin hieman. 
- Ota valkoisia maitotuotteita (smetanaa, kermaviiliä, ranskankermaa tai ruokajugurttia) mitä jäkäristä löydät n. neljän desin verran. Voit lötkistää seoksen kermalla. Mausta pippurilla ja suolalla.
- Raasta noin 200 g. emmentalia tai vastaavaa juustoa. Myös vuohenjuusto on oiva päällys.
- Leikkaa purkillinen artisokanpohjia ohuiksi viipaleiksi.
- Voitele uunipelti ja kauli taikinasta ohut pitsapohja ja levitä se pellille. Taikinaa jää yli noin kahden sämpylän verran: paista ne jälkilämmössä iltahiukaa varten.
- Levitä pitsapohjalle valkoinen maitotuotepohja, lado sen päälle perunat, artisokat ja sipulit. Sirottele lopuksi päälle juustoraaste. Aloita paistaminen kiertoilmauunissa pohjalämmöllä, ja kun reunoilla kuplii, vaihda tavalliselle vaihteelle tai sitten paista 200 asteessa niin kauan, että pitsa näyttää kauniin vaaleanruskealle.
- Jos olet anjoviksen ystävä, ripottele muutama file perunoiden päälle.
- Tämän pitsan kanssa sopii suolakurkku tai salaatti.
- Juomaksi olut tai kevyt 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti