torstai 7. helmikuuta 2013

Elsass kutsuu

 
 

Flammkuchenia ja Kugelhupfia

 
 
 

Sulje sielun silmä ja lähde matkalle Elsassin lempeisiin maisemiin. Chalet odottaa sinua viinirinteellä, avaat vanhan oven, jonka aurinko on paahtanut tummanruskeaksi ja joka tuoksuu tervalle. Avaat pullon Gewürztramineria ja katsot, että kaikki tykötarpeet ovat paikallaan. Laitat soimaan Faurén Nocturnin ja voit aloittaa.
330 g vehnäjauhoja
3 rkl öljyä
½ tl suolaa
2 dl creme fraichea
½ dl kermaa
2 sipulia
100 g palvia
100 g pekonia
100 g emmentalia
(pinaattia ja kuivattuja suppilovahveroita)
Tee jauhoista, öljystä ja suolasta taikina ja anna sen levätä kylmässä, kun teet muun valmistelun. Voit rivauttaa joukkoon vähän leivinjauhetta. Sulata pekoni ja paista siinä hienoksi hakattu sipuli. Tässä vaiheessa nälkäistä alkaa jo heikottaa, ja täytyy ottaa pala emmentalia ja nuuhkaista viinilasia. Kauli taikina ohueksi ja laita se voidellulle pellille. Sekoita creme fraiche ja kerma, mausta suolalla ja pippurilla ja levitä seos tasaisesti pohjalle. Sirottele päälle sipuli-pekoniseos ja hienoksi hakattu palvi. Voit vielä lisätä tähän pakastepinaattiköjöjä tai tuoretta pinaattia makusi mukaan. Jos sinulla on kuivattuja suppiksia, niin niitä murennettu kourallinen vielä päälle. Lopuksi raastettua emmentalia maun mukaan ja uuniin 200 asteeseen. Paista kauniin ruskeaksi, valmista tulee noin 20-30 minuutissa.  Tätä sopii varioida mielensä mukaan, mutta kuivatut sienet ja pinaatti jalostavat tämän maalaisruuan ihan uusiin ulottuvuuksiin. Ruoka on hienosti hapan, runsas mutta kevyt.
Tee vielä raikas salaatti, ja viiniksi sopii sekä kevyt saksalainen punaviini tai sitten Elsassin omat rieslingit. Jälkiruuaksi kugelhupfia. Tässä ohje:




2 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
9 dl vehnäjauhoja
200 g voita
2 munaa
1-2 tl suolaa
50 g rusinoita
vuokaan: 50 g mantelilastuja
Kugelhupf on jälkiruoka aikuiseen makuun, koska se ei ole kovin raskas eikä makea ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi puolikuivan gewürztraminerin tai rieslingin kanssa. Oikeastaan kakun kanssa on pakko juoda viiniä. Se säilyy myös mukavasti.
Laita rusinat likoon pieneen tilkkaan rommia tai kirschiä. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja sokeri. Sekoita joukkoon 1 dl jauhoja, sekoita ja anna seistä noin vartti. Vatkaa munat kevyesti ja lisää taikinaan, samoin sulatettu voi, suola ja vähitellen loput vehnäjauhot. Sekoita taikinaa niin, että siihen tulee paljon ilmaa ja anna sen nousta peitettynä tunnin verran. Lisää rusinat ja voitele reikävuoka ja sirottele vuokaan mantelilastut. Kaada taikina vuokaan ja anna nousta vielä liinan alla. Kypsennä uunissa 180–200 asteessa, mutta alenna lämpö paistoajan puolivälissä 175 asteeseen. Valmista tulee 45–60 minuutissa. Kumoa ja sirottele jäähtyneen kakun päälle pölysokeria. Nauti!
Kakun salaisuus on hiivataikinan monikertainen nostattaminen, joka muuten on myös leivän leivonnassa ehdoton edellytys hyvän leivän aikaansaamiseksi. Hiiva ja aika mylläävät kaikki aineiden maut esille.
Kaikki on nyt valmista – ehkä oven takana on juuri hän, jota odotat…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti